Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Tricolorul, cinstit de liberali

|versiune pentru tipar||
PL / 27 aprilie 2012
Partidul Liberal

Cu ocazia Zilei Tricolorului conducerea Partidului Liberal, deputaţii PL au depus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la piatra comemorativă, instalată în faţa Guvernului, în memoria victimelor ocupaţiei sovietice. Ulterior, deputaţii PL au asistat la ceremonia festivă organizată cu ocazia Zilei Drapelului.

“Tricolorul înseamnă unitatea românilor şi trebuie cinstit de noi toţi. Cele trei culori înseamnă drumul nostru spre libertate, crezul nostru în schimbare şi într-un viitor mai bun, de aceea am şi arborat astăzi tricolorul pe casa în care locuiesc”, a precizat Mihai Ghimpu, preşedintele PL, care în timpul ceremoniei s-a aflat în mulţimea adunată în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Ziua Drapelului a fost instituită de către Parlament la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputaţii primului Parlament. Deputatului şi disidentului politic Gheorghe Ghimpu, fratele lui Mihai Ghimpu, i-a revenit meritul de a înălţa tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu îşi aminteşte că Gheorghe Ghimpu, cel care a arborat primul tricolor pe clădirea Parlamentului, a umblat cu drapelul mai multe zile, înfăşurat de corp, aşteptând cu nerăbdare momentul arborării. Scriitorul şi deputatul Ion Hadârcă menţiona că “atunci când a arborat tricolorul la 27 aprilie deasupra Parlamentului, nu pricepeam de ce îşi risca viaţa ridicându-se la nişte înălţimi ameţitoare. Mai târziu am înţeles că numai Gheorghe Ghimpu putea face acest lucru. Sunt puţini în lumea celor drepţi care ar fi trăit o asemenea clipă în viaţa lor”.

“Onor la Tricolor” în raionul Dubăsari

Organizaţia de tineret a Partidului Liberal Dubăsari a desfăşurat un şir de activităţi, consacrate Zilei Drapelului de Stat în mai multe localităţi ale raionului. În satele Coşniţa, Pârâta, Ustia, Holercani şi Mărcăuţi tinerii liberali au distribuit panglici tricolor, fanioane şi alte materiale ilustrative cu drapelul de stat majorităţii locuitorilor din aceste comune.

Pe lângă aceste activităţi, tinerii liberali din satele Coşniţa şi Pârâta au organizat caravana auto sub genericul “Onor la Tricolor”, scopul căreia a fost transmiterea unui mesaj de dragoste şi mândrie faţă de unul dintre principalele simboluri de stat către toate categoriile de cetăţeni, indiferent de vârstă şi opţiune politică.

În opinia preşedintelui organizaţiei de tineret al Partidului Liberal din Dubăsari, Ana Vasilachi, toate aceste activităţi, organizate de tinerii liberali în această unitate administrativ-teritorială, constituie un început al unui şir de acţiuni, care vor fi organizate pe parcursul acestui an în scopul promovării valorilor naţionale şi culturale în rândul cetăţenilor.

Ana Vasilachi consideră că organizarea unor asemenea acţiuni de promovare a valorilor democratice, a libertăţii, drepturilor omului şi altor principii caracteristice unui stat de drept, trebuie organizate permanent, deoarece numai în aceste condiţii vom putea atinge obiectivele propuse de înaintaşii noştri, care au stat la bazele independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova, să fim în marea familie a popoarelor europene.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Ana Guţu contestă la APCE mandatul lui Rogozin şi atitudinea expansionist-militaristă a Rusiei faţă de zonele conflictelor îngheţate Deputaţii Ion Hadârcă şi Oleg Bodrug în vizită de documentare la Iaşi