Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Iniţiativa deputaţilor PL: angajaţii întreprinderilor de stat obligaţi să cunoască limba română

|versiune pentru tipar||
PL / 10 mai 2012
Partidul Liberal

Angajaţii întreprinderilor de stat şi ai celor cu capital majoritar de stat vor fi obligaţi să cunoască limba de stat. Potrivit unei iniţiative a deputaţilor liberali Valeriu Munteanu, Ion Hadârcă, Corina Fusu şi Ana Guţu de modificare şi completare a Codului Muncii, se va interzice încadrarea în muncă în cadrul întreprinderilor de stat şi întreprinderilor cu capital majoritar de stat a persoanelor care nu posedă limba de stat.

Autorii proiectului de lege consideră inadmisibil faptul ca angajaţii întreprinderilor de stat să nu cunoască limba oficială. “Necunoaşterea limbii oficiale de către angajaţii întrepriderilor de stat şi a întreprinderilor cu capital majoritar de stat este inadmisibilă într-un stat de drept, bazat pe principii democratice, în care majoritatea absolută a cetăţenilor sunt purtătorii acestei limbi. În contextul societăţii informaţionale, întreprinderile menţionate deseori sunt integrate sau interacţionază cu alte structuri de stat de diferite niveluri, iar pentru a asigura celeritatea şi temeinicia schimbului de informaţii, este obligatorie comunicarea directă în limba de stat. Întreprinderile de stat şi întrepriderile cu capital majoritar de stat reprezintă o verigă importantă în societatea fiecărui stat, ce contribuie în mod direct la promovarea intereselor statului”, se menţionează în nota informativă a proiectului de lege propus de liberali.

Deputaţii liberali sun convinşi că adoptarea proiectului propus va facilita interacţiunea angajaţilor întreprinderilor de stat cu cetăţenii beneficiari ai serviciilor prestate şi ar exclude barierele în comunicare şi deficienţele de interpretare a mesajului transmis. Totodată, pentru a evita efectele negative ale retroactivităţii modificărilor propuse, autorii iniţiativei legislative propun ca unităţile vizate să racordeze regulamentele interne în corespundere cu cerinţele legale.

Potrivit deputaţilor liberali, obligativitatea cunoaşterii limbii de stat este deja instituită, prin legi special, pentru mai multe categorii de angajaţi, cum ar fi poliţişti, magistraţi sau avocaţi. Totodată, funcţionarii publici trebuie să cunoască limba de stat, indiferent de nivelul unităţii administrative în care sunt angajaţi.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 1 500 de întreprinderi de stat sau municipale care, în majoritate, oferă servicii populaţiei, iar angajaţii acestora interacţionază cu un număr nedefinit de beneficiari.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Organizaţiile de tineret PL din raionul Ştefan Vodă reconstituite PL solicită declararea zilei de 16 mai zi de doliu naţional şi convocarea şedinţei speciale a Parlamentului