Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Scrisoare deschisă a tinerilor liberali adresată Preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin

|versiune pentru tipar||
PL / 15 mai 2012
Partidul Liberal

Stimate Domnule Preşedinte,

Pe data de 16 mai 2012 cetăţenii Republicii Moldova au comemorat cel mai tragic eveniment din istoria noastră — împlinirea a 200 de ani de la ocuparea şi anexarea Basarabiei, ca urmare a Tratatului ruso-turc semnat la Bucureşti la 16/28 mai 1812. Aşa cum bine cunoaşteţi din istorie, precum şi din scrierile personalităţilor vremii care au condamnat această “nouă cucerire” a Imperiului rus, Rusia nu a avut niciun drept de a pune stăpânire pe teritoriul Moldovei aflat între Prut, Nistru, Dunăre şi Marea Neagră. Principatul Moldovei era stat suveran, nu aparţinea Imperiului otoman şi, pe cale de consecinţă, nu putea face obiectul negocierilor dintre cele două imperii şi nu putea fi cedat şi nici luat în procesul reglementărilor de pace ce au urmat războiului ruso-turc de la 1806–1812.

Împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei a fost comemorată de cetăţenii noştri ca un eveniment de doliu profund şi de tristeţe generală. Privind înapoi la acele evenimente îndepărtate, noi, tinerii din Republica Moldova, suntem nevoiţi să constatăm că răul capital, care şi-a pus pecetea tragică pe viaţa şi pe destinul acestui ţinut înstrăinat al Moldovei, a început în acel an fatidic 1812 şi nu a încetat nici până în ziua de astăzi. Or, cea mai mare şi mai de preţ avere a unui popor este libertatea lui. Iar noi, moldovenii, nu putem să spunem că suntem un popor cu adevărat liber câtă vreme armata rusă ocupă şi astăzi o parte a teritoriului naţional suveran al Republicii Moldova în partea stângă a Nistrului. Exceptând cei 22 de ani (1918–1940), când Basarabia s-a aflat unită cu România, se poate afirma că armata rusă de ocupaţie se găseşte pe teritoriul Moldovei timp de 178 de ani.

Cu consecinţe deosebit de tragice s-a soldat şi ocupaţia sovietică de la 28 iunie 1940, când Uniunea Sovietică a folosit drept pretext tocmai anexarea nelegitimă şi frauduloasă a Basarabiei de la anul 1812. Atunci, sute de mii de români basarabeni au murit în gulaguri, în deportările în masă, în timpul foametei provocate artificial de regimul sovietic.

Stimate Domnule Preşedinte,

Veţi fi de acord că niciun popor demn, care doreşte să-şi decidă prezentul şi viitorul în condiţii de independenţă politică, având relaţii de prietenie şi de pace cu toate popoarele din jurul său, nu poate să accepte cu niciun preţ prezenţa unor trupe militare străine, cu atât mai mult cu cât acestea se află aici contrar voinţei poporului şi Guvernului nostru, clar şi în mod repetat exprimată în forurile internaţionale. Drept care, cerem, în numele tuturor tinerilor din Republica Moldova, în virtutea dreptului istoric, a dreptului nostru la libertate şi a dreptului internaţional, retragerea neîntârziată, totală şi necondiţionată a trupelor ruse şi a muniţiilor staţionate în raioanele din stânga Nistrului ale Republicii Moldova.

Aşa cum noua Rusie democratică pe care o conduceţi preţuieşte şi apără în cel mai înalt grad propria libertate, independenţă şi integritate teritorială, tot aşa considerăm că urmează să arătaţi un respect similar şi faţă de dreptul nostru sfânt, imprescriptibil şi inalienabil de a trăi liber, fără armată de ocupaţie. Este o necesitate imperioasă ca Dumneavoastră personal, întreaga elită politică a Federaţiei Ruse să se împace, să accepte şi să îmbrăţişeze cu căldură generoasa idee de independenţă şi libertate deplină a românilor moldoveni.

Stimate Domnule Preşedinte,

Marele scriitor rus Alexandr Soljeniţîn, a cărui prietenie cunoaştem că aţi preţuit-o mult, afirma la începuturile reaşezării Rusiei pe baze democratice că Moldovei trebuie să i se acorde libertatea ca să-şi decidă singură destinul, ea fiind o ţară românească şi neputându-se integra organic în lumea slavă. Credem că este cel mai înţelept sfat pe care putea să-l deie această mare conştiinţă a Rusiei şi pe care, dacă îl veţi urma, va asigura Rusiei pentru secole înainte o prietenie sinceră şi trainică pe malurile Nistrului, liber şi fără trupe militare străine.

În numele Tinerilor Liberali din Republica Moldova,
Ion Cebanu,
Preşedintele Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal

Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu reprezentanţii FMI PL creşte în sondaje. Dorin Chirtoacă — politicianul în care populaţia are cea mai mare încredere