Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Iniţiativa deputaţilor PL: Examenele de admitere la stagiu şi de calificare a avocaţilor, judecătorilor şi procurorilor să fie transmise on-line

|versiune pentru tipar||
PL / 10 iulie 2012
Partidul Liberal

Deputaţii liberali au înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care propun modificarea modului de organizare a examenelor de admitere la stagiu şi de calificare a avocaţilor, judecătorilor şi procurorilor.

Potrivit iniţiativei legislative, întregul proces de desfăşurare a examenelor de admitere la stagiu şi de calificare a avocaţilor, judecătorilor şi procurorilor urmează a fi înregistrat şi transmis on-line, atât în cazul probelor scrise de examen, cât şi a celor orale. Totodată, respectivele materiale video urmează a fi arhivate, cu posibilitatea eliberării copiilor, la solicitare, în conformitate cu legislaţia în vigoare. În cazul procurorilor şi judecătorilor, concursul de admitere se va transmite on-line şi se va arhiva pe pagina de Internet a Institului Naţional al Justiţiei.

Iniţiativa aparţine deputaţilor liberali Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Ion Hadârcă şi Mihai Ghimpu. Autorii consideră că respectivul proiect de lege va asigura transparenţă în activitatea Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat şi a Comisiei pentru examenele de admitere la Institutul Naţional al Justiţiei, în vederea excluderii actelor de corupţie şi trafic de influenţă din partea membrilor comisiilor. Totodată, deputaţii liberali precizează că iniţiativa legislativă asigură şanse egale şi de tratament tuturor persoanelor care intenţionează să practice profesiile de avocat, judecător şi procuror.

“Implementarea înregistrării video şi transmisiunea on-line va permite evitarea accederii în profesie a unor persoane care nu îndeplinesc condiţiile necesare prescrise de lege şi va avea ca efect consolidarea actului justiţiei în Republica Moldova. Considerăm că prin înregistrarea şi transmiterea on-line a întregului proces de desfăşurare a examenelor nu sunt afectate în niciun fel drepturile candidaţilor, întrucât intenţia acestora de a practica avocatura sau de a activa în calitate de judecător ori procuror presupune din start posibilitatea exprimării libere în public şi eventual în faţa camerelor de luat vederi. Însăşi concepţia reformării sistemului instanţelor de judecată stabileşte, pentru viitorul apropiat, înregistrarea audio sau/şi video a tuturor şedinţelor de judecată”, se menţionează în nota informativă la iniţiativa legislativă a deputaţilor liberali.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Victimele deportărilor comemorate şi la Ialoveni Deputaţii PL Mihai Ghimpu şi Ion Hadârcă participă la Vilnius la Masa rotundă “Moldova şi Lituania în drumul lor spre Europa secolului XXI”