Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Şcoala de vară pentru tinerii liberali: Mihai Ghimpu a prezentat o lecţie de demnitate despre lupta aprigă a lui Gheorghe Ghimpu pentru valorile naţionale

|versiune pentru tipar||
PL / 26 iulie 2012
Partidul Liberal

Preşedintele PL Mihai Ghimpu a participat astăzi la deschiderea Şcolii de vară pentru tinerii liberali “Gheorghe Ghimpu — Republica Moldova între trecutul comunist şi viitorul european”.

Mihai Ghimpu a adresat un mesaj de salut celor peste 70 de tineri, veniţi la Vadul lui Vodă din toate raioanele Republicii Moldova pentru a fi instruiţi în domeniul educaţiei şi culturii politice. Preşedintele PL le-a urat succes şi perseverenţă participanţilor, îndemnându-i “să pună în capul mesei adevărul şi cinstea faţă de înaintaşii lor care s-au jertfit pentru ca tinerii să poată învăţa istoria adevărată, să vorbească limba română, să se poată mândri cu istoria şi cultura noastră”.

Mihai Ghimpu şi-a amintit emoţionat că astăzi este ziua de naştere a fratelui său mai mare Gheorghe Ghimpu, care ar fi împlinit vârsta de 75 de ani. “Este greu să vorbeşti despre fratele tău, ştiind că nu mai este alături de tine. Am emoţii pentru că îmi amintesc lucruri care dor”, a menţionat Mihai Ghimpu, depănând amintiri despre viaţa zbuciumată a fratelui său. Preşedintele PL a precizat că, din păcate, au rămas nerealizate multe aspiraţii de-ale lui Gheorghe Ghimpu, iar tineretul este dator să continue lupta începută de fraţii Ghimpu în anii 80 pentru ca adevărul să triumfe.

Mihai Ghimpu a prezentat o serie de aspecte cunoscute şi mai puţin cunoscute din viaţa şi activitatea lui Gheorghe Ghimpu, persecutat constant de maşinăria sovietică din cauza poziţiei sale civice tranşante. A fost o adevărată lecţie de demnitate pentru participanţii la Şcoala de vară despre lupta aprigă dusă de Gheorghe Ghimpu pentru valorile naţionale, precum şi meritele sale în mişcarea de eliberare naţională şi de democratizare a societăţii. “Datorită unor oameni ca Gheorghe Ghimpu acum avem posibilitatea să ne construim un viitor european. Gheorghe Ghimpu nu este doar omul care a arborat din nou tricolorul pe meleagurile noastre, Gheorghe Ghimpu este drapelul românismului. Îmi amintesc că încă din 1988 purta înfăşurat tricolorul sub cămaşă şi aştepta momentul pentru a-l arbora. Momentul de arborare a tricolorului a însemnat că munca sa şi a predesorilor săi n-a fost în zadar”, a subliniat Mihai Ghimpu.

Totodată, Mihai Ghimpu şi-a exprimat regretul că până în prezent omul politic Gheorghe Ghimpu nu are un monument, decât cel înalţat de rude la Cimitirul Central din capitală. “Gheorghe Ghimpu continuă şi azi lupta, doar că din mormânt. Pe piatra funerară este gravată harta României Mari, pe care o pot observa toţi cei care trec prin cimitir — pentru asta a luptat şi s-a jertfit Gheorghe Ghimpu”, a mai spus Preşedintele PL.

În contextul discuţiei despre valorile naţionale, Mihai Ghimpu a anunţat că va solicita Guvernului să îndeplinească hotărârea Prezidiului Parlamentului Republicii Moldova nr. 688 din 1991 care prevede demontarea şi depozitarea monumentelor şi altei atributici a ideologiei comuniste, sustragerii din uz a merialelor vizual-ilustrative de propagandă comunistă, schimbarea denumirilor de localităţi, străzi, întreprinderi, instituţii ce poartă amprenta acestei ideologii.

Totodată, Mihai Ghimpu a menţionat că PL consideră că Legea lustraţiei trebuia votată încă în anii 80. “Legea lustraţiei trebuie votată nu pentru a-i pedepsi pe turnători, pur şi simplu e nevoie ca în organele de conducere a statului să nu mai fie persoane care au activat în regimul comunist de ocupaţie şi care şi-au turnat fratele, vecinul, prietenul etc.”, a precizat Mihai Ghimpu.

Tineretul Liberal organizează în perioada 26–28 iulie 2012 Şcoala de vară “Gheorghe Ghimpu — Republica Moldova între trecutul comunist şi viitorul european”. Timp de 3 zile, la Vadul lui Vodă, circa 70 de tineri liberali din cadrul cluburilor liceenilor şi a studenţilor, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret municipale şi raionale vor fi instruiţi în domeniul culturii şi educaţiei politice, dar şi a dezvoltării organizaţionale. Deputaţi şi miniştri vor susţine discursuri, în cadrul Şcolii de vară, pe subiecte de actualitate politică.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Şcoala de vară “Gheorghe Ghimpu — Republica Moldova între trecutul comunist şi viitorul european” In memoriam Simion Ghimpu: De doi ani fără “profesorul neamului”