Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Şcoala de vară “Gheorghe Ghimpu — Republica Moldova între trecutul comunist şi viitorul european”

|versiune pentru tipar||
PL / 25 iulie 2012
Partidul Liberal

Tineretul Liberal organizează în perioada 26–28 iulie 2012 Şcoala de vară “Gheorghe Ghimpu — Republica Moldova între trecutul comunist şi viitorul european”.

Timp de 3 zile, la Vadul lui Vodă, circa 70 de tineri liberali din cadrul cluburilor liceenilor şi a studenţilor, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret municipale şi raionale vor fi instruiţi în domeniul culturii şi educaţiei politice, dar şi a dezvoltării organizaţionale.

Deschiderea Şcolii de vară va avea loc joi, 26 iulie, în ziua în care regretatul om politic Gheorghe Ghimpu ar fi împlinit 75 de ani. La evenimentul de inaugurare va participa Preşedintele PL, deputatul Mihai Ghimpu, care va adresa un mesaj de salut participanţilor.

Deputaţi şi miniştri vor susţine discursuri, în cadrul Şcolii de vară, pe subiecte de actualitate politică. Potrivit agendei, vicepreşedintele PL Anatol Şalaru, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor va vorbi despre rolul Cenaclului “Alexei Mateevici” în dărâmarea comunismului, Preşedintele Fracţiunii Parlamentare PL, deputatul Ion Hadârcă se va referi la rolul intelectualităţii în procesul de renaştere naţională, deputatul Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL va prezenta o comunicare la subiectul “Libertate, democraţie şi stat de drept”, deputatul Boris Vieru, vicepreşedinte PL va vorbi despre dimensiunea europeană a Moldovei: opţiuni şi perspective de integrare, deputatul Valeriu Saharneanu se va referi la rolul mass-media în perioada post-sovietică a Republicii Moldova.

Şcoala de vară “Gheorghe Ghimpu — Republica Moldova între trecutul comunist şi viitorul european”, organizată în parteneriat cu Fundaţia germană “Friedrich Naumann”, este la a doua ediţie.

Date biografice Gheorghe GHIMPU

Gheorghe Ghimpu s-a născut la 26 iulie 1937 în comuna Coloniţa, judeţul Lăpuşna, România.

Studii: Universitatea Pedagogică din Tiraspol, Facultatea de Fizică şi Matematică (1960); doctorand la Institutul de Fizică Biologică al Academiei de Ştiinţe al URSS (Moscova 1970–1971).

A activat în învăţământul preuniversitar la Străşeni şi în cel universitar la Tiraspol şi Chişinău.

Pentru convingeri politice şi participarea la fondarea Frontului Naţional-Patriotic din Basarabia şi nordul Bucovinei a fost condamnat, în 1972, de organele de oprimare sovietice la privaţiune de libertate cu regim sever. Timp de şase ani a fost deţinut în lagărele din Mordovia şi regiunea Perm. După “eliberare” i se interzice orice activitate în domeniul pedagogic.

Odată cu proclamarea restructurării, se încadrează activ în Mişcarea de renaştere naţională şi de democratizare a societăţii. La primul Congres al Frontului Popular din Moldova este ales secretar responsabil al Sfatului şi membru al Comitetului Executiv al FPM. În perioada 1990–1994 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

A fost preşedintele Asociaţiei Victimelor Regimului Comunist de Ocupaţie şi a Veteranilor de Război ai Armatei Române din Republica Moldova, redenumită la Congresul IV din 11 iunie 2000, Partidul Naţional Român. La 27 octombrie 2000, un accident de maşină neelucidat îl ţintuieşte la pat până la 13 noiembrie 2000, când a plecat la cele veşnice.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Şedinţele lărgite ale Birourilor politice ale Filialelor Teritoriale PL din raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă Şcoala de vară pentru tinerii liberali: Mihai Ghimpu a prezentat o lecţie de demnitate despre lupta aprigă a lui Gheorghe Ghimpu pentru valorile naţionale