Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Iniţiativa deputaţilor PL: “Limba noastră cea română” — denumirea oficială a sărbătorii naţionale

|versiune pentru tipar||
PL / 5 septembrie 2012
Partidul Liberal

Deputaţii PL propun modificarea Hotărârii Parlamentului din 26 decembrie 1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova. Potrivit proiectului de hotărâre, Sărbătoarea “Limba noastră” va fi redenumită în “Limba noastră cea română”. Iniţiativa aparţine deputaţilor PL Valeriu Munteanu şi Ion Hadârcă şi a fost înregistrată astăzi în Parlament.

Deputaţii liberali menţionează în nota informativă ce însoţeşte proiectul de hotărâre că pe parcursul celor 22 de ani, manifestările dedicate sărbătorii “Limba noastră” s-au desfăşurat constant sub genericul “Limba noastră cea română”, “autorităţile implicate şi îndeosebi participanţii sesizând organic adevărata semnificaţie a acestei sărbători”.

“Acţiunile premeditate de discreditare a limbii române şi a sărbătorii oficiale a acesteia, promovate cu înverşunare de la începutul anilor 2000, alături de multe altele îndreptate contra spiritului naţional, au avut ca efect discreditarea sărbătorii. Astfel, este evidentă necesitatea restabilirii adevăratei semnificaţii a sărbătorii limbii române. Proiectul propus spre adoptare vine să repare, cu întârziere, o scăpare istorică de mare importanţă, pentru propagarea adevărului naţional”, se arată în nota informativă.

Deputaţii Ion Hadârcă şi Valeriu Munteanu precizează că acţiunile de renaştere naţională de la sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut s-au materializat prin adoptarea în 1989 a Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite. “Această lege a repus parţial limba română în drepturile legitime, fiind denumită însă datorită conjuncturii politice nefavorabile «limbă moldovenească». Deputaţii din legislatura a XII-a, pătrunşi de obligaţia protejării, promovării şi comemorării limbii române, intens limitată şi falsificată pe teritoriul Republicii Moldova, au adoptat la 23 iunie 1990 Hotărârea cu privire la declararea sărbătorii naţionale «Limba noastră», preferând însă această formulă «neutră», care evita să specifice denumirea limbii vorbite de către majoritatea populaţiei. În schimb, la adoptarea în 1991 a Declaraţiei de Independenţă, organul legislativ suprem recunoaşte că denumirea oficială a limbii vorbite pe teritoriul Republicii Moldova este limba română”, precizează deputaţii PL.

În context, autorii iniţiativei respective propun abrogarea Hotărârii Parlamentului nr. 147-XII din 23 iunie 1990.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii liberali Mihai Ghimpu şi Oleg Bodrug participă la Forumul Economic de la Krynica Deputatul Mihai Ghimpu despre implementarea reformelor în Republica Moldova la Forumul de la Krynica: “Republica Moldova merge încet, dar sigur pe drumul european”