Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al României Titus Corlăţean

|versiune pentru tipar||
PL / 13 septembrie 2012
Partidul Liberal

Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a avut astăzi o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al României Titus Corlăţean, aflat în vizită la Chişinău. La întâlnire au mai participat prim-vicepreşedintele PL Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi deputatul Valeriu Saharneanu.

Discuţiile au vizat un şir de aspecte din agenda relaţiilor de colaborare dintre Republica Moldova şi România, inclusiv perspectivele de extindere a colaborării şi a sprijinului acordat de România în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Mihai Ghimpu a menţionat că pledează şi în continuare pentru relaţii speciale şi privilegiate între cele două state româneşti.

În cadrul întrevederii, interlocutorii au făcut un schimb de opinii pe marginea implementării proiectelor comune între Republica Moldova şi România, în interesul cetăţenilor ambelor state, şi valorificarea eficientă a ajutorului financiar nerambursabil de 100 mln euro oferit de România în 2010. Discuţiile au vizat în special implementarea proiectelor din domeniul energetic, respectiv darea în exploatare a gazoductului Ungheni-Iaşi şi construcţia liniilor de interconexiune electrică. Interlocutorii au reconfirmat necesitatea strategică de a construi două poduri rutiere peste Prut, subliniind faptul că este prioritar consolidarea capacităţilor financiare, logistice şi administrative în acest sens.

“Republica Moldova merge cu paşi înceţi, dar siguri spre integrarea europeană. Direcţia europeană a Republii Moldova urmează a fi consolidată prin semnarea a trei documente importante: Acordul pentru crearea Zonei de Liber schimb aprofundat şi cuprinzător, Acordul de Asociere şi Acordul de liberalizare a regimului de vize”, a precizat deputatul Mihai Ghimpu.

Titus Corlăţean a reiterat disponibilitatea României de a acorda tot sprijinul necesar Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. Ministrul român de externe a menţionat că autorităţile din România sunt cointeresate în implementarea cât mai grabnică a proiectelor energetice comune şi vor fi accelerate procedurile legate de construcţia gazoductului.

Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii s-a referit la procesul de redobândire a cetăţeniei române. Mihai Ghimpu a solicitat Ministrului Afacerilor Externe al României continuarea şi fluidizarea procedurii de redobândire a cetăţeniei române. “Pentru cetăţenii Republicii Moldova există statul roman, Ţara Mamă, şi nu contează cine este la guvernare în România”, a precizat Mihai Ghimpu. Preşedintele PL a menţionat că este român în suflet, dar va deveni român şi în acte atunci când în Legea cetăţeniei române va fi prevăzut ca cetăţenii Republicii Moldova şi descendenţii acestora cărora le-a fost ridicată cetăţenia fără voia lor, în virtutea circumstanţelor istorice, vor redobândi automat cetăţenia română, fără a fi nevoie să depună vreo solicitare în acest sens.

Titus Corlăţean a dat asigurări că procedura de redobândire a cetăţeniei române va decurge şi în continuare potrivit legislaţiei în vigoare. “Legea cu privire la redobândirea cetăţeniei române nu este nici a lui Băsescu şi nici a lui Ponta. Este vorba de o chestiune de reparaţie istorică, indiferent cât ne va costa acest lucru la nivel politic sau cel al imaginii”, a menţionat Ministrul Afacerilor Externe al României.

Titus Corlăţean a precizat că Guvernul României examinează posibilitatea extinderii cooperării cu Republica Moldova în diverse domenii.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Victimele atacurilor teroriste din SUA comemorate de liberali Deputaţii PL au avut o întrevedere cu Preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European Hannes Swoboda