Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputata Ana Guţu despre motivele pentru care PL este împotriva organizării referendumului legislativ cu privire la aderarea la Uniunea Euroasiatică

|versiune pentru tipar||
PL / 27 septembrie 2012
Partidul Liberal

Domnule Preşedinte,
Doamnelor şi Domnilor deputaţi,

La această oră crucială pentru destinul european al Republicii Moldova am ajuns să dezbatem în plenul Parlamentului, la iniţiativa PCRM, necesitatea organizării unui referendum legislativ prin care populaţia votantă s-ar pronunţa asupra necesităţii aderării Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică. Or, ce poate servi drept dovadă a avansării Republicii Moldova pe calea democraţiei decât condescendenţa AIE de a include în ordinea de zi acest proiect de hotărâre a Parlamentului. Într-o societate democratică orice idee are dreptul la viaţă, atâta timp cât va găsi susţinători şi promotori în rândul populaţiei active.

Toate par a fi judicios aranjate pe poliţa democraţiei emergente a Republicii Moldova, numai că, stimaţi deputaţi din fracţiunea PCRM, argumentele dumneavoastră în favoarea Uniunii Euroasiatice nu ţin în actuala conjunctură politică.

Apropierea Republicii Moldova de UE este un fapt împlinit, prin viteza cu care AIE a realizat punctual şi consecvent angajamentele ce ţin de încheierea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv acordul de instituire a Zonei de Comerţ Liber, aprofundat şi cuprinzător şi a Acordului de liberalizare a regimului de vize. În condiţiile developării rapide a agendei europene, brusc, stimaţi colegi comunişti, aţi simţit nevoia de a contrapune dezideratului de integrare europeană un proiect care stupefiază prin opacitatea sa. Acest proiect existent doar în strategiile visătorilor de la Kremlin pare să ia contur mai ales în Republica Moldova — un stat în derivă identitară pronunţată, unde dispoziţiile nostalgice par să fi găsit un teren propice — o adevărată terra grata — pentru animatorii ideii de refacere a URSS. Unde mai pui că această idee este abundent alimentată de o armată întreagă de gangsteri mediatici, generos plătiţi din caznaua estului petrolifer, care niciodată nu seacă.

Membrii PCRM tot cheamă oponenţii politici să le fie lăsat în pace trecutul comunist, plin de crime odioase săvârşite sub semnul secerii şi ciocanului, dar, în afară de acest trecut, care continuă să le modeleze tehnologiile politicianiste, nu au găsit nimic original, decât să le propună cetăţenilor o schimbare cu 180 de grade a vectorului de politică externă — integrarea pleanară în viitoarea Uniune Euroasiatică.

Brusc, stimaţi colegi din PCRM, v-aţi pătruns de umilă apreciere a plebiscitului ca formă a democraţiei electorale, trecând cu buretele uitării peste scurta dumneavoastră memorie a boicotării referendumului din 5 septembrie 2010. Atunci aţi făcut din referendum o sperietoare şi aţi dezavuat cetăţenii în a participa la soluţionarea blocajului instituţional, pe care tot dumneavoastră l-aţi alimentat timp de doi ani şi jumătate. Ca să nu mai amintim schimbarea de către partidul dumneavoastră a vectorului de politică externă, cel puţin de trei ori pe parcursul anilor 2001–2009.

Stimaţi colegi din PCRM, nu creaţi speranţe apropo de acest referendum, nu vă faceţi iluzii deşarte referitor la deziluzia poporului cu privire la ideea integrării europene. Integrarea europeană este mai viabilă ca oricând! Cele mai mari investiţii ne vin din UE, granturi şi proiecte de infrasctructură ne vin tot din UE, exporturile produselor din Republica Moldova se îndreaptă deja mai mult spre UE, învăţământul se integrează în spaţiul european al cunoaşterii şi cercetării. Din păcate, calitatea de membru CSI nu ne-a adus nicidecum gaze ieftine şi nici pe viitor nimeni nu ne dă garanţia că în Uniunea Euroasiatică ne aşteaptă edenul economic. Lucoarea, stimaţi membri ai PCRM, demult nu mai vine de la răsărit, chiar dacă nu negăm necesitatea menţinerii unor relaţii economice bazate pe parteneriat echitabil şi paritar.

Cunoaştem cu toţii simplul adevăr al modernităţii: pentru dezvoltarea socio-economică durabilă a unei ţări este imperios necesar să fie asigurată funcţionarea inalienabilă a instituţiilor democratice. La acest capitol Uniunea Europeană constituie un etalon şi un garant al proceselor democratice ireversibile atât pentru statele-membre UE, cât şi pentru cele care aspiră la acest statut, inclusiv Republica Moldova.

Ce se întâmplă în spaţiul estic la capitolul democraţie? Pedeapsa cu moartea, abolită demult în lumea civilizată? Amenzi şi încarcerări pentru dreptul la libertatea de exprimare? Autoritarism şi şantaj în plan internaţional? Finanţarea separatismului şi ocupaţie militară în fostele colonii sovietice? Spre aceste pseudo-valori doresc oare să se îndrepte cetăţenii Republicii Moldova? Cu siguranţă nu, stimaţi colegi.

Republica Moldova este un stat cu vocaţie eminamente europeană, în primul rând, prin valorile sale civilizaţionale româneşti, care sunt deja integrate plenar în cultura europeană. Când spunem Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Constantin Brâncuşi, Liviu Rebreanu, Emil Cioran — memoria genetică europeană ne asociază cu Victor Hugo, Schopenhauer, Auguste Rodin, Ortega y Casset, Umberto Eco.

Nu avem nimic împotriva Rusiei lui Dostoievski, Lomonosov şi Ceaikovski, dar (şi suntem foarte expliciţi în acest sens), nu dorim să ne legăm destinul geopolitic de Uniunea Euroasiatică, unde domină incertitudinea, şantajul şi serioase derapaje de la procesul democratic.

La întrebarea cu subtext biblic Quo vadis, Republica Moldova? Partidul Liberal, dar şi întreaga AIE răspunde: în Europa.

În consecinţă logică a celor spuse mai sus, Fracţiunea Partidului Liberal va vota împotriva proiectului de hotărâre a Parlamentului ce ţine de organizarea referendumului legislativ cu privire la aderarea la Uniunea Euroasiatică.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: www.pl.md

Discursul Preşedintelui Fracţiunii Parlamentare PL, Ion Hadârcă la şedinţa de deschidere a sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului Studenţii şi liceenii liberali au participat la o cafenea politică cu deputata Corina Fusu