Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 19 iulie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova respinge acuzaţiile lansate de Partidul Liberal şi le califică drept neîntemeiate, tendenţioase şi manipulatorii.

Învinuirile de creare a unei alianţe cu comuniştii în Consiliul raional Străşeni nu corespund adevărului şi au scopul să inducă în eroare opinia publică şi să creeze noi tensiuni în cadrul AIE.

Ţinem să informăm că la Străşeni au avut loc 3 tentative de negociere cu PL, dar de fiecare dată liberalii s-au eschivat de la luarea unei decizii, sub pretextul consultărilor cu organele de conducere de la centru. În schimb, în aceeaşi perioadă, PL a dus tratative cu consilierii comunişti, în speranţa excluderii PLDM din cadrul de negocieri. Această tentativă a fost dejucată de PLDM, care a propus, totuşi, colegilor din PL şi PD crearea unei coaliţii largi şi alegerea organelor de conducere a raionului, conform rezultatelor obţinute la alegeri. Această propunere a fost, însă, respinsă, iar opinia publică intoxicată cu neadevăruri.

Amintim colegilor din PL că anume PLDM a fost partidul care a optat din start pentru crearea alianţelor democratice, reieşind din opţiunea de vot exprimată de cetăţeni la alegerile generale. Propunerea de a extinde AIE şi la nivel local a fost denaturată, însă, de celelalte două componente ale alianţei, care au înaintat condiţii exagerate şi inacceptabile. Pe parcursul negocierilor, PLDM a optat pentru respectarea principiului autoadministrării şi descentralizării puterii locale, neadmiterea unor ingerinţe directe din partea organelor centrale, respect pentru votul cetăţenilor şi capacitatea colegilor din teritoriu de a negocia.

Din păcate, colegii din alianţă au răspuns prin blocarea de facto a negocierilor, până la semnarea unui Acord la nivel central, ceea ce a condus la alegerea cu votul consilierilor democraţi a unor preşedinţi comunişti în 4 din cele 26 de raioane, în care puteau fi constituite alianţe democratice.

Subliniem în context faptul că, spre deosebire de colegii din AIE, PLDM nu a votat niciun preşedinte comunist în raioanele, unde forţele democratice au obţinut majoritatea funcţiilor de consilieri.

Serviciul de presă al PLDM

Comunicat de presă cu privire la iniţiativele legislative ale PLDM Comunicat de presă cu privire la aderarea Tineretului Liberal Democrat la EDS