Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia fracţiunii PLDM în CMC cu privire la decizia grăbită de transformare a străzii Varlaam în zonă pietonală, începând cu 1 martie 2012

|versiune pentru tipar||
PLDM / 21 februarie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În cadrul şedinţei Consiliului Municipal Chişinău, din 25 ianuarie 2012, a fost aprobat Acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie si Dezvoltare în valoare totală de 22 mln euro, având drept scop modernizarea capitală a 6 străzi din partea centrală a or. Chişinău.

În cadrul acestei şedinţe, fracţiunea PLDM a solicitat conducerii Primăriei şi colegilor din CMC susţinerea ideii de înlocuire a str. Alexandru cel Bun cu str. Mitropolit Varlaam şi transformarea acesteia într-o zonă pietonală a Chişinăului pentru zilele de odihnă şi seara, după orele 20:00. Discuţiile ulterioare cu Primarul General şi reprezentanţii BERD au confirmat fezabilitatea, oportunitatea şi logica acestui pas.

Între timp, lucrurile par să devieze într-o direcţie greşită, care nu numai că va profana ideea de zonă pietonală în Chişinău, dar şi va crea probleme urbanistice majore în centrul oraşului.

Astfel, fracţiunea PLDM din CMC solicită Primarului General să-şi revadă decizia grăbită de transformare a străzii Varlaam în stradă pietonală, începând cu 1 martie curent, deoarece strada nu este pregătită pentru aşa ceva. Este, de fapt, una dintre cele mai mizerabile străzi din oraş, cu asfalt desfigurat, trotuare stricate, noroi şi faţade jerpelite. Strada nu satisface, la moment, condiţiile elementare pentru a fi oferită chişinăuienilor drept zonă pietonală. Totodată, o decizie de transformare “peste noapte” a străzii Varlaam în una pietonală, fără asigurarea soluţiilor inteligente de redirecţionare a transportului, riscă să genereze dezechilibre serioase ale fluxului.

Noi ne-am propus cu totul alta: mai întâi să reabilitam pavajul, trotuarele, iluminatul artistic, sa plantăm noi arbori decorativi, sa amenajăm scuaruri, să reabilităm faţadele principalelor clădiri istorice, să asigurăm un minim de restaurante, cafenele, terase şi magazine. Nu în ultimul rând, să asigurăm o atmosferă culturală adecvată: cu pictori stradali, muzicieni, dansatori, etc. În plus, să identificăm o redirecţionare inteligentă a transportului în zonă.

Or, dacă se merge în mod simplist, doar prin închiderea circulaţiei transportului din 1 martie, rezultatul va fi cu totul altul: discreditarea ideii de zonă pietonală în Chişinău, precum şi crearea unui coridor perfect prin care comerţul neorganizat si mizeria din Piaţa Centrală vor migra spre Sun City şi Parcul Catedralei.

E timpul ca oraşul Chişinău sa însuşească lecţia experimentelor şi aventurilor urbanistice grăbite. Avem în vedere deciziile urbanistice care nu sunt bazate pe studii de fezabilitate si proiecte prealabile, pentru că aceleaşi scopuri aparent nobile au stat şi la baza deciziilor de demolare a Stadionului Republican, a distrugerii Lacului Valea Morilor, condamnării la degradare a Circului Naţional, ş.a.m.d.

În concluzie: fracţiunea PLDM în CMC roagă respectuos conducerea Primăriei mun. Chişinău să-şi anuleze intenţia de a oferi chişinăuienilor, din 1 martie, o stradă pietonală murdară şi plină de mizerie şi solicită revenirea la mersul firesc al proiectului. Mai întâi să reabilităm strada din contul împrumutului BERD şi numai după aceasta să o transformăm în zonă pietonală. Prin aceasta vom demonstra şi respect faţă cei care ne-au ales.

Sursa: www.pldm.md

Fracţiunea PLDM din CMC: Chişinăuienii nu au meritat o stradă de promenadă plină de mizerie Încă un primar s-a alăturat echipei PLDM