Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

La iniţiativa deputaţilor PLDM, la 15 ianuarie vom marca Ziua Naţională a Culturii

|versiune pentru tipar||
PLDM / 13 aprilie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La iniţiativa deputaţilor PLDM, plenul Parlamentului a declarat, în şedinţa sa din 12 aprilie 2012, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu drept Ziua Naţională a Culturii în Republica Moldova.

În mesajul adresat parlamentarilor de la tribuna centrală, deputatul liberal democrat, Ghenadie Ciobanu, a adus mai multe argumente în favoarea declarării datei de 15 ianuarie ca Zi Naţională a Culturii în Republica Moldova.

Ciobanu a menţionat că “ziua de 15 ianuarie are o încărcătură simbolică deosebită pentru cultura poporului nostru. La această dată s-a născut Mihai Eminescu, geniul nepereche care reprezintă însăşi conştiinţa de sine a spiritualităţii şi culturii noastre naţionale”.

Potrivit deputatului, “în Europa, fiecare ţară are o zi a culturii naţionale, zi care este asociată, de regulă, cu numele unei personalităţi emblematice din cultura respectivă: în Spania — ziua culturii coincide cu data morţii lui Miguel de Cervantes; în Portugalia — cu ziua de naştere a lui Luis de Camoes, în Italia — cu ziua lui Dante”, etc.

În continuarea pledoariei sale, Ciobanu l-a citat pe Mihai Eminescu, care spunea că “nivelul culturii generale a naţiei nu-l poate ridica nimeni cu umărul; timpul şi munca umplu neajunsurile”.

“Cred că şi noi mai avem nevoie de timp pentru recuperarea unor verigi evolutive, pentru conştientizare şi recunoaştere. Da, noi ca legiuitori, poate nu vom ridica nivelul culturii cu umărul. Dar e timpul să-l ridicăm prin munca noastră, prin atitudinea şi deciziile pe care le luăm aici cu privire la dezvoltarea şi sprijinirea proceselor culturale din ţara noastră”, a menţionat Ghenadie Ciobanu.

Sursa: www.pldm.md

Să împărţim bucuria învierii cu cei mai trişti! Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova