Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Suprafeţele nevalorificate de zonele economice libere ar putea fi optimizate

|versiune pentru tipar||
PLDM / 6 iunie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Deputaţii PLDM Veaceslav Ioniţă, Liliana Palihovici, Valeriu Ghileţchi, Simion Furdui şi Ion Ionaş propun optimizarea şi eficientizarea suprafeţelor nevalorificate de zone economice libere. În acest sens, ei au lansat o iniţiativă legislativă care vizează, în principal, zonele Ungheni şi Bălţi.

Astfel, suprafaţa deţinută de zona economică liberă “Ungheni-Business” ar urma să fie redusă de la 351,7 ha la 63,84 ha.

Din suprafaţa zonei economice libere Bălţi se propune ca 0,52 ha să fie integrate în subzona nr.1 de pe strada Dovator 86, fapt ce va permite darea în locaţiune pentru construcţii a 3000 de metri pătraţi potenţialilor rezidenţi.

Ca urmare a acestor modificări, suprafaţa totală de 691,2 ha pe care o deţin cele şapte zone economice libere din Republica Moldova va fi redusă până la 403,86 ha, ceea ce ar însemna o optimizare de 42% a suprafeţelor nevalorificate.

Totodată, autorii iniţiativei legislative propun crearea unei noi subzone la Străşeni, în baza S.A. “Companie de închiriere a activelor neutilizate”, cu o suprafaţă de 16,19 hectare. Aceasta va putea fi inclusă în componenţa zonelor economice libere Ungheni sau Bălţi, fapt ce va contribui la transferul de tehnologii, la crearea noilor locuri de muncă şi la extinderea exporturilor.

De menţionat că actualmente în zonele economice libere activează 5875 de angajaţi sau peste 6% din numărul total de muncitori din industria prelucrătoare. Din 2009 până în 2011 numărul locurilor noi de muncă în zonele economice libere a crescut de la 3586 la 5875 sau cu 39%.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat — cel mai influent politician al lunii mai Au început seminarele Şcolii de Studii Europene