Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Valeriu Streleţ va participa la Forumul Internaţional al Liderilor

|versiune pentru tipar||
PLDM / 30 august 2012 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În perioada 3–7 septembrie, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Valeriu Streleţ, va efectua o vizită în Statele Unite ale Americii, la invitaţia Institutului Naţional Democratic din SUA, pentru a participa la Forumul Internaţional al Liderilor. Vizita se înscrie în contextul general al diversificării domeniilor de cooperare în cadrul parteneriatului R. Moldova — SUA şi urmăreşte obiectivul extinderii acestuia, în particular prin consolidarea dialogului cu principalele partide politice din SUA.

Valeriu Streleţ a declarat, astăzi, în cadrul unui briefing că perioada organizării forului coincide cu desfăşurarea Convenţiei Naţionale a Partidului Democrat din SUA, astfel că lideri politici, parlamentari şi diplomaţi din alte state lumii se vor putea familiariza cu procesul de nominalizare a candidatului oficial al democraţilor americani la funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte al SUA.

“Vizita în SUA şi participarea la aceste evenimente importante constituie un bun prilej pentru a consolida interesul partenerilor americani faţă de evoluţiile din ţara noastră, de a beneficia mai larg de programele existente de cooperare dintre ambele state şi de a promova interesele naţionale ale Republicii Moldova”, a menţionat vicepreşedintele PLDM.

Valeriu Streleţ a specificat că această vizită vine să consolideze dialogul cu partenerii americani, care a cunoscut o evoluţie semnificativă în ultima perioadă. Streleţ a amintit, în context, vizita la Chişinău a vicepreşedintelui SUA, Joe Biden şi a senatorului american, John McCain, precum şi vizita efectuată în SUA de prim-ministrul, Vlad Filat.

Vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ, va avea un şir de întrevederi cu senatori şi congresmeni americani.

“Discuţiile ne vor permite abordarea unui spectru mai larg de subiecte, cum ar fi: intensificarea dialogului politic, diversificarea domeniilor de cooperare, promovarea contactelor comercial-economice şi atragerea investiţiilor americane în economia naţională. Discuţiile cu legislatorii americani vor aduce o importantă valoare adăugată consolidării proceselor democratice din R. Moldova”, a punctat Valeriu Streleţ.

Forumul Internaţional al Liderilor va avea loc în statul American Carolina de Nord.

Valeriu Streleţ: Vom avea o nouă Constituţie până la finele legislaturii curente

În cadrul sesiunii parlamentare de toamnă-iarnă, deputaţii Partidului Liberal Democrat din Moldova vor insista asupra proiectelor de lege care asigură un parcurs fără piedici procesului de reforme şi activităţii Guvernului. Declaraţia a fost făcută de preşedintele fracţiunii parlamentare liberal democrate, Valeriu Streleţ.

În acelaşi timp, deputaţii PLDM intenţionează să pună pe agenda Legislativului mai multe proiecte de legi ce nu suportă amânare.

Prioritare vor fi proiectul de lege cu privire la reducerea imunităţii deputaţilor, care a primit avizul pozitiv al Curţii Constituţionale, Legea Lustraţiei, Legea privind condamnarea regimului totalitar comunist şi reforma constituţională.

Potrivit lui Valeriu Streleţ, în prima decadă a lunii septembrie, liberal democraţii vor iniţia discuţii cu referire la imunitatea deputatului şi acest proiect va fi înregistrat în Parlament.

De asemenea, este foarte importantă adoptarea Legii Lustraţiei. “PLDM are un proiect în acest sens. Noi am consultat experienţa altor state şi am elaborat demult acest proiect. Ar fi salutar dacă acest proiect va fi înaintat ca unul comun, semnat de toate componentele Alianţei”, a punctat preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM. Streleţ a menţionat ca, în cadrul sesiunii de toamnă-iarnă, va fi dezbătută şi adoptată şi Legea privind condamnarea regimurilor totalitare.

O altă prioritate pentru PLDM este reforma constituţională.

“Noua redacţie a Constituţiei va fi discutată iniţial în cadrul AIE, după care se va înainta un proiect comun. Procesul va fi unul deloc simplu şi de durată. Dar, cred, că până la finele legislaturii curente vom avea o nouă Constituţie adoptată a R. Moldova”, a menţionat Streleţ.

Amintim că necesitatea adoptării unei noi Constituţii este prevăzută şi în programul de activitate a guvernului.

Sursa: www.pldm.md

Liliana Bolocan în vizită la Drochia Flori de ziua limbii române