Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Deputaţi PLDM: Pedofilii nu vor fi graţiaţi sau amnistiaţi

|versiune pentru tipar||
PLDM / 28 septembrie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Persoanele condamnate pentru orice abuz sexual asupra copiilor nu vor mai putea fi graţiate sau amnistiate. O iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Codului Penal pentru prevenirea abuzului sexual asupra minorilor din Moldova a fost înaintată de deputaţii PLDM, Liliana Palihovici şi Maria Ciobanu, şi votată de Legislativ în prima lectură.

Potrivit autorilor, proiectul de lege vine să sporească gradul de securitate a integrităţii fizice şi psihice a copiilor din Republica Moldova.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de deputaţii PLDM, după ce fenomenul violenţei şi abuzului sexual faţă de copii, precum şi utilizarea abuzivă a imaginii copilului în mediul on-line şi off-line a luat amploare în ţările cu democraţie în tranziţie, inclusiv în Republica Moldova.

“Pentru înăsprirea pedepselor relatate la abuzul sexual asupra minorilor şi prevenirea acestuia, se propune interzicerea amnistierii persoanelor condamnate pentru orice formă de abuz sexual asupra copilului. Amnistia, graţierea şi împăcarea părţilor nu contribuie la reeducarea infractorilor, ci dimpotrivă, încurajează comportamente degradante şi violente. Infractorii pot reveni la crimele săvârşite anterior”, a declarat Liliana Palihovici de la tribuna Parlamentului.

PLDM precizează că iniţiativa legislativă a fost elaborată în baza recomandărilor experţilor naţionali şi internaţionali, ale ONG-urilor specializate în identificarea victimelor abuzului sexual şi reabilitarea acestora în procesul de anchetă.

Proiectul urmează să fie adoptat de către Parlament şi în lectura a doua.

Sursa: www.pldm.md

Deputaţii PLDM pregătiţi de noua sesiune parlamentară Mesajul Fracţiunii PLDM cu ocazia Zilei internaţionale a medicului