Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Rezoluţia Congresului al IV-lea al FPCD cu privire la Mitropolia Basarabiei

|versiune pentru tipar||
FPCD (astăzi PPCD) / 24 aprilie 1994
Partidul Popular Creştin Democrat

Înfiinţată în 1925 şi reactivată legal şi canonic în 1992, Sfânta Mitropolie a Basarabiei este nevoită să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de ilegalitate, suportând o adevărată prigoană din partea autorităţilor guvernamentale ale Republicii Moldova şi din partea structurilor locale ale Patriarhiei Ruse de la Moscova.

Tratamentul discriminatoriu, ameninţarea cu represiunile, persecutarea metodică, teroarea psihologică, folosirea poliţiei, armatei şi a structurilor paramilitare ilegale împotriva credincioşilor români, instigarea la răfuială fizică, arestarea şi şantajarea preoţilor, confiscarea de bunuri şi acte, politizarea chestiunilor canonice şi interbisericeşti, interzicerea sau împiedicarea legăturilor libere cu fraţii ortodocşi din Ţară şi din diasporă, luarea cu asalt a bisericilor şi organizarea de pogromuri antiromâneşti — toate acestea constituie elemente ale calvarului zilnic pe care îl îndură o categorie largă de cetăţeni ai Republicii Moldova, cărora li se refuză protecţia legală pe motivul apartenenţei canonice la Mitropolia Basarabiei şi nesupunerii canonice faţă de Biserica Ortodoxă Rusă.

Constituţia şi legile sunt călcate în picioare de chiar autorităţile superioare de stat. Angajamentele asumate oficial pe plan internaţional referitor la drepturile omului şi libertatea religioasă, de conştiinţă şi de asociere nu sunt respectate.

În acelaşi timp, Guvernul s-a identificat total cu structura canonică a Bisericii Ruse, pe care o numeşte “biserică a sa” şi pe care o sprijină şi o finanţează masiv alături de autortăţile anticonstituţionale de la Tiraspol.

În aceste condiţii deosebit de grele pentru Ortodoxia Românească de la răsărit de Prut, Frontul Popular Creştin Democrat se vede dator să înştiinţeze guvernele şi parlamentele ţărilor lumii asupra discriminării şi persecutării barbare a creştinilor ortodocşi români din Republica Moldova şi să ceară susţinerea şi protecţia organismelor internaţionale pentru drepturile omului. Credincioşii şi preoţii Mitropoliei istorice a Basarabiei, loiali Republicii Moldova, merită un tratament democratic pentru a se putea bucura în propria ţară de libertate de care beneficiază toate celelalte culte şi în primul rând cele afiliate canonic Moscovei.

Congresul al IV-lea al PPCD

Rezoluţia Congresului al IV-lea al FPCD cu privire la reforma agrară Rezoluţia Congresului al IV-lea al FPCD cu privire la privatizare