Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Rezoluţia Congresului al V-lea al FPCD cu privire la deţinuţii politici

|versiune pentru tipar||
FPCD (astăzi PPCD) / 9 iunie 1996
Partidul Popular Creştin Democrat

Au trecut patru ani de când Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşcu au fost arestaţi şi întemniţaţi fără nici o vină de către separatiştii de la Tiraspol. În acest răstimp întreaga opinie publică a înţeles că regimul secesionist încearcă să-i folosească pe aceşti oameni în calitate de ostatici pentru a obţine cât mai multe cedări din partea Chişinăului în vederea federalizării Republicii Moldova.

Nenumăratele noastre proteste, intervenţiile celor mai prestigioase foruri internaţionale, implorările familiilor acestora n-au reuşit să-i determine pe exponenţii separatiştilor să pună capăt acestei detenţii ilegale.

În acelaşi timp, răspunderea politică pentru soarta deţinuţilor îi revine în totalitate conducerii Republicii Moldova, care nu-şi onorează obligaţia de a-şi apăra cetăţenii. Este revoltător faptul că destinul celor patru întemniţaţi este pus în dependenţă de jocurile electorale ale unor cercuri politice de la Chişinău.

Subliniem încă o dată că este binevenită contribuţia oricărui factor de decizie la eliberarea cât mai grabnică a acestor cetăţeni, indiferent dacă acţiunile exponenţilor Puterii presupun şi obţinerea unor avantaje politice. Continuarea acestei detenţii ilegale nu mai poate fi tolerată. De eliberarea lor depinde în cel mai direct mod dreptul moral al întregii conduceri a republicii de a se prezenta în faţa alegătorilor pentru a obţine un nou mandat de încredere.

Totodată, respingem hotărât speculaţiile şi tentativele de acreditare a falsului că Frontul Popular Creştin Democrat nu ar dori eliberarea lui Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşcu. Încercările de a discredita FPCD, de a inversa lucrurile şi de a arunca vina tocmai asupra formaţiunii noastre, care a depus şi depune eforturi substanţiale pentru curmarea acestei ilegalităţi, confirmă încă o dată perfidia celor care caută să profite politic până şi de pe urma suferinţelor celor patru deţinuţi politici. Orice provocare de acest gen se va întoarce în mod sigur împotriva celor care pun la cale asemenea provocări.

Congresul FPCD cere conducerii Republicii Moldova să ia toate măsurile necesare pentru eliberarea neîntârziată şi necondiţionată a deţinuţilor politici de la Tiraspol.

Congresul al V-lea al PPCD

Rezoluţia Congresului al V-lea al FPCD cu privire la consecinţele guvernării antisociale a Partidului Democrat Agrar din Moldova Rezoluţia Congresului al V-lea al FPCD cu privire la integrarea Republicii Moldova în structurile paneuropene şi euroatlantice