Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPEM

Declaraţia fracţiunii Blocului Electoral “Platforma Popular Europeană Iurie Leancă”

|versiune pentru tipar||
PPEM / 9 februarie 2016
Partidul Popular European din Moldova
  1. Noi, membrii Fracţiunii BE PPEM declarăm retragerea semnăturilor de pe Acordul cu privire la constituirea Alianţei.

  2. Am acceptat aderarea la Alianţă nutrind speranţe că existenţa ei ne va permite, într-o manieră transparentă, eficientă şi responsabilă, să contribuim la soluţionarea problemelor urbei. Constatăm că şi la nivel local promisiunile aşa-zişilor pro-europeni nu sunt decât un paravan pentru scheme şi interese personale.

  3. Înainte de a trece la motivele retragerii semnăturilor noastre, declarăm că membrii fracţiunii PPEM nu au susţinut nici un proiect de decizie care poate fi suspectat de abateri de la cadrul juridic existent.

  4. Totodată, suntem profund indignaţi de faptul că pretinsele doctrine de partid, manifestate într-o manieră isterică şi populistă, au anihilat responsabilitatea comună a consilierilor în faţă urbei.

  5. Fracţiunea noastră constată, că nu s-a reuşit crearea unui parteneriat transparent între CMC şi Primarul General. În schimb, se doreşte ca rolul CMC să fie redus la o anexă docilă al aparatului — netransparent, iresponsabil şi corupt al Primăriei. CMC-ului i se cere ca prin votul său să legifereze ilegalităţile comise de executivul local; CMC este obligat să digereze sutele de proiecte de decizii, moştenite din trecut în lipsa oricărei perspective clare de rezolvare a problemelor cronice şi strategice ale municipiului.

  6. În schimb, noi, în calitate de consilieri, suntem nevoiţi să ne consumăm cu respingerea unor proiecte absolut aberante, parvenite din partea subdiviziunilor Primăriei, cu impact dezastruos pentru oraş şi în spatele cărora se întrevăd univoc interesele meschine ale celor corupţi.

  7. Noi nu înţelegem de ce este boicotată realizarea acelor strategii de dezvoltare a oraşului pe domenii, care ani în urmă au fost elaborate cu asistenţa financiară şi intelectuală din partea partenerilor de dezvoltare. În spatele birocraţiei şi ineficienţei din aparatul Primăriei, haosului cu transportul public, cu construcţiile neautorizate, împodobirii oraşului cu gherete, benzinării şi cazinouri se ascunde corupţia înrădăcinată în Primăria Mun. Chişinău.

  8. Nouă nu ni se oferă explicaţii, de ce tenderurile pentru reabilitarea străzilor centrale din Mun. Chişinău sunt câştigate de aceleaşi companii, care nu asigură nici calitatea lucrărilor şi nici termenii stabiliţi de realizare. De ce într-un oraş pretins european trotuarele, chiar şi de pe străzile centrale, prezintă pericol pentru pietoni. De ce după tragediile care au luat vieţi şi calicit oamenii, nimeni de nimic nu e responsabil.

  9. Fracţiunea PPEM NU DECLARĂ TRECEREA ÎN OPOZIŢIE, dar reafirmă lista de priorităţi pentru municipiu.

Prioritatea ABSOLUTĂ pentru dezvoltarea municipiului este eliminarea corupţiei şi conflictului de interese din cadrul Primăriei şi Consiliului Municipal. Astfel fracţiunea PPEM propune pe termen IMEDIAT următoarele acţiuni:

  1. Reformarea Primăriei, cu reducerea numărului de angajaţi şi organizarea concursurilor publice;

  2. Asigurarea unui control extern al utilizării banilor din bugetul municipal;

  3. Adoptarea Regulamentului CMC şi introducerea votului electronic;

  4. Crearea ghişeului unic şi digitizarea serviciilor publice, introducerea circuitului electronic al documentelor şi asigurarea trasabilităţii tuturor petiţiilor;

  5. Asigurarea transparenţei în procesul de luare a deciziilor şi implicarea societăţii civile.

Numai realizând aceste acţiuni pot fi implementate reformele necesare în domeniul sănătăţii, protecţiei mediului, modernizarea serviciilor de transport şi dezvoltarea infrastructurii rutiere, atragerea investiţiilor şi colectarea taxelor, etc.

Oazu Nantoi
Ala Nemerenco
Veaceslav Bulat
Ruslan Codreanu
Victor Lutenco

Sursa: ppe.md

Apelul Partidului Popular European din Moldova A fost constituită Organizaţia de Femei a PPEM