Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Declaraţia PPM: Legea antidiscriminare nu trebuie să vină în contradicţie cu valorile naţionale

|versiune pentru tipar||
PPRM / 11 aprilie 2012
Partidul Popular din Republica Moldova

Partidul Popular din Moldova, după cum e stipulat şi în Statutul partidului, reprezintă populaţia Republicii Moldova şi apără interesele tuturor cetăţenilor, indiferent de originea etnică, limbă, religie, sex, situaţia materială sau provenienţa lor socială. Însă noi considerăm că transformarea Republicii Moldova într-un stat modern, în care oamenii să aibă o viaţă demnă şi asigurată, nu e posibilă prin impunerea societăţii a unei legi, cum ar fi Legea antidiscriminare, care a fost votată de Guvern la 17 februarie 2011.

Luând în considerare următoarele obiective:

  1. Este necesar ca orice lege adoptată de Parlamentul Republicii Moldova să corespundă culturii, tradiţiilor, normelor, principiilor, valorilor şi religiei poporului său.
  2. Prin Planul de acţiuni UE-Moldova “Moldova este invitată să stabilească cu UE relaţii politice, de securitate, economice şi culturale mai intense, să intensifice cooperarea transfrontalieră şi să împărtăşească responsabilitatea pentru prevenirea şi soluţionarea conflictelor”, dar nu să incite la noi conflicte în societate. În primul rând, pentru un viitor european, Republica Moldova are nevoie de dezvoltarea programelor de susţinere a familiilor tinere, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi educaţie a copiilor într-un mediu moral sănătos.
  3. Rezolvarea problemei drepturilor şi libertăţilor omului nu constă în adoptarea unor noi legi, ci în respectarea legislaţiei în vigoare. Constituţia Republicii Moldova se pronunţă foarte clar asupra subiectului şi proclamă egalitatea în drepturi a tuturor cetăţenilor, ceea ce demonstrează că nu mai este nevoie să multiplicăm actele juridice pe aceeaşi temă, care ar fi în măsură să inducă multiple confuzii.
  4. Proiectul legii antidiscriminare lasă mult de dorit şi, de aceea, dacă se insistă să fie adoptat, trebuie revizuit şi îmbunătăţit în aşa manieră, încât să nu incite spiritele. În caz contrar, în următorii ani, Moldova va avea de suferit ca şi alte ţări europene, dacă legiuitorul nu va avea curajul să includă o interdicţie explicită în acest domeniu.
  5. Proiectele de lege care vizează interesele vitale ale societăţii ar trebui să fie date publicităţii. Însă conţinutul proiectului Legii antidiscriminare este cunoscut în prezent doar unui cerc restrâns de cetăţeni.

Pornind de la obiectivele sus-menţionate,

Având în vedere cultura poporului Republici Moldova şi morala creştină, care stă la baza acestei culturi,

Respectând Constituţia Republicii Moldova, prin care voinţa poporului este baza puterii de stat,

Noi, Partidul Popular din Moldova, considerăm că această problemă apărută în societatea noastră trebuie şi poate fi rezolvată numai conform articolului 75 din Constituţia Republicii Moldova, şi anume, prin comunicarea cu societatea şi apărând interesele şi voinţa poporului Republicii Moldova, nu, în ultimul rând, prin organizarea unui referendum consultativ, luând în consideraţie stările de spirit din societate şi incapacitatea guvernării de a-şi argumenta iniţiativele, şi nu prin acţiuni anticonstituţionale şi antidemocratice, cu presiuni îndreptate asupra reprezentanţilor religiei creştine, prin percheziţiile efectuate de către poliţie în bisericile de la Bălţi (profanare a bisericilor).

Este îngrozitor că Guvernarea actuală a revenit la metodele totalitare şi anticonstituţionale, renunţând la:

  1. Libertatea conştiinţei — care trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc (pct. 1, Art. 31 din Constituţia RM).
  2. Cultele religioase sunt autonome, separate de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în aziluri şi în orfelinate (pct. 4, Art. 31din Constituţia RM).
  3. Oricărui cetăţean îi este garantată libertatea gândirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvânt, imagine sau prin alt mijloc posibil (pct. 1, Art. 32 din Constituţia RM). Precum e o mare greşeală de a respinge faptul că Libertatea exprimării nu poate prejudicia onoarea şi demnitatea poporului.

Conform declaraţiei lui Dirk Shuebel, citată şi de prim-ministrul Vlad Filat, “R. Moldova nu va putea să treacă la o nouă fază de negocieri privind regimul liberalizat de vize, în cazul în care nu va adopta legea antidiscriminare”. Aceasta, însă, nu înseamnă că legea dată nu trebuie modificată conform culturii, tradiţiilor, normelor, principiilor, valorilor şi religiei poporului.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, pe data de 16 martie 2012, că realizarea unei “căsătorii” homosexuale nu reprezintă un drept conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Decizia confirmă poziţia Franţei, care nu acordă statut de “căsătorie” perechilor homosexuale şi nu permite perechilor necăsătorite să adopte copii.

De menţionat este că CEDO face parte din mecanismul de protecţie a drepturilor omului creat de Consiliul Europei, care promovează democraţia şi statul de drept în rândul celor 47 de state membre ale Consiliului. Hotărârile sale sunt obligatorii pentru membrii Consiliului, deoarece aceştia au semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În aceste condiţii, declaraţia domului Dirk Shuebel poate fi considerată drept una forţată, mai ales că principiile ce ţin de drepturile omului stabilite la nivel internaţional sunt garantate prin Constituţie.

Aprobarea unei astfel de legi ar lovi în “conceptul de familie”, în “moralitate”, majoritatea acestor norme din societate fiind de natură religioasă şi având urmări deosebit de grave asupra progresului populaţiei şi asupra evoluţiei, în general.

Chemăm toată societatea la toleranţă şi la discuţii libere, pentru a identifica soluţia optimă, acceptată de majoritatea cetăţenilor RM, fără a fi impuse prevederi legislative necaracteristice poporului moldovenesc şi tradiţiilor sale seculare.

Serviciul de presă al PPM

Zâmbete gratuite în centrul capitalei Partidul Popular din Republica Moldova la Soroca