Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Valeriu Cosarciuc la Moldova 1: Gospodăriile ţărăneşti trebuie să plătească un impozit agricol mai mic

|versiune pentru tipar||
PPRM / 10 aprilie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

Numai după ce a fost votată moţiunea de cenzură, Guvernul, în al 12-lea ceas, a acceptat avizul pentru proiectul de lege care prevede că gospodăriile ţărăneşti, producătorii agricoli vor plăti în buget 8% TVA, iar 12% TVA vor rămîne în conturile lor pentru dezvoltarea afacerilor în agricultură (exact textul propus de Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova cu un an în urmă).

Acest proiect va permite să avem o contabilitate mai simplificată, pentru gospodăriile ţărăneşti, va fi plătit un singur impozit, deci va exista o claritate, ceea ce va simplifica procedura de raportare şi de plată a acestor impozite.

Este de menţionat că Guvernul a venit cu o cotă de 3,5 bal/ha, ceea ce ar însemna că gospodăriile ţărăneşti ar trebui să plătească de două ori mai mult decît plătesc acum. Federaţia Fermierilor a propus ca pentru gospodăriile ţărăneşti să avem un impozit unic de 1,85 lei bal/ha, deoarece ele nu sînt plătitoare de TVA. Prin urmarei ţăranii sînt nevoiţi ca această Taxă pe Valoare Adăugată să o introducă în costurile pentru producţia pe care o are. Astfel, veniturile gospodăriilor ţărăneşti sînt mult mai mici decît veniturile gospodăriilor mai mari plătitoare de TVA. Dacă efectuăm un calcul foarte simplu, ajungem la concluzia că impozitul unic pentru gospodăriile ţărăneşti trebuie să fie 1, 85 lei bal/ha

Calitatea solului influienţează la calcularea acestui impozit, dar de obicei se calculează la bonitatea medie, care în Republica Moldova este de 64 de baluri, însă cu toate acestea gospodăriile ţărăneşti trebuie să plătească nu mai mult de 1,85 lei bal/ha.

Proiectul de lege prevede două plăţi, adică pînă la 1 noiembrie şi pînă la 1 decembrie, ca producătorii agricoli să-şi poată finaliza anul agricol.

Este cel mai important să atragem atenţia nu la ceea cît vor aduce aceşti bani la buget, dar cum se vor simţi producătorii agricoli, fiindcă trebuie să recunoaştem că agricultura este motorul relansării economiei naţionale şi ea contribuie la dezvoltarea altor ramuri cum ar fi procesarea, comerţul, alimentaţia publică

Noi am discutat şi cu reprezentanţii FMI şi am adus argumente că în Republica Moldova TVA trebuie să fie mai mică decît cea care s-a propus de 20%, dar şi impozitul în agricultură trebuie să fie unul rezonabil care să contribuie la stimularea dezvoltării ramurii.

Sursa: www.pprm.md

Şedinţa Biroului Permanent a OT PPRM Rîşcani Alexandru Oleinic la Moldova 1: Ce perspective are Republica Moldova în vederea menţinerii climatului investiţional?