Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic la Moldova 1: Ce perspective are Republica Moldova în vederea menţinerii climatului investiţional?

|versiune pentru tipar||
PPRM / 10 aprilie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

Republica Moldova are o experienţă mai mare de colaborare cu FMI şi cu Banca Mondială. Au fost etape mai eficiente, cum ar fi pînă în anul 2000, care s-au finalizat cu aprobarea strategiei de dezvoltare a economiei şi reducere a sărăciei. Acest acord prevedea o susţinerea masivă pentru dezvoltarea ţării noastre la toate compartimentele, în tote domeniile. Cu părere de rău, venirea în 2001 a guvernării comuniste a stopat relaţiile cu FMI şi cu BM, Desigur că revenirea forţelor democratice în 2009, au creat condiţii pentru a restabili aceste relaţii. Însă a fost o noutate foarte tristă pentru noi, acea declaraţie a Ministerului Economiei că aceste angajamente n-au fot îndeplinite şi că este posibilă blocarea acordului, Mai imoprtant e căex istă primejdia de a nu avea un acord nou, ceea ce crează impedimente privind accesul la fonduri eficientedin partea Băncii Mondiale.

E trist că această informaţie a ajuns cu 4 zile înainte de termenul final. Desigur că primul ministru a încercat să amelioreze situaţia prin declaraţia că misiunea Fondului va veni, dar nu s-a concretizat cînd va veni, în ce componenţă şi care vor fi subiectele de discuţie.

Sînt trei piloni de bază pe care se ţine evoluţia unui climat investiţional bun, fiindcă acest climat

trebuie să fie atractiv pentru investitorii străini: stabilitatea politică, cadrul legislativ atractiv şi relaţiile cu donatorii străini, cu FMI şi Banca Mondială. Cu părere de rău toţi aceşti trei factori pe parcursul a 22 de ani, în Republica Moldova au fost neglijaţi. Am ajuns că tot vorbim de reducerea sărăciei, de reformele structural şi revenim mereu la început de cale.

Administrarea fiscală împiedică investitorii. Noi nu am avut curaj, ca analizînd experienţa pozitivă din alte ţări, să ne propunem pentru Moldova un model concret de dezvoltare a economiei.

Noi trebuie să facem o analiză serioasă pentru a crea un cadru legislativ atractiv şi garantat. Tot ce am avut pînă acuma, a rămas doar pe hîrtie. Trebuie să lucrăm foarte serios asupra imaginii Republicii Moldova.

Sursa: www.pprm.md

Valeriu Cosarciuc la Moldova 1: Gospodăriile ţărăneşti trebuie să plătească un impozit agricol mai mic Deputaţii Republicii Moldova, cu spatele la popor