Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic: “50 de zile ale guvernului Leancă şi Republica Moldova — două realităţi diferite”

|versiune pentru tipar||
PPRM / 1 august 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

În contextul raportului Guvernului privind realizările din primele 50 de zile de Guvernare voi menţiona că avînd o continuitate de patru ani a guvernării pro-europene, democratice, cetăţenii ţării noastre ar fi trebuit deja să resimtă efectele pozitive ale reformelor propuse spre realizare — diminuarea sărăciei, lupta cu corupţia, eliminarea constrîngerilor de ordin administrativ în mediul de afaceri, bunăstarea cetăţenilor. Spre regret, guvernele se schimbă iar problemele rămîn.

În pofida optimismului realizărilor prezentate în raport, starea de lucruri doar ne confirmă, odată în plus, că Guvernul trebuie să-şi continuie eforturile întru depăşirea situaţiei de stagnare economică şi socială.

Despre această stare de lucruri ne vorbesc şi rezultatele activităţii social-economice înregistrate pe parcursul acestui an.

La nivel macro-prognoza optimistă de creştere economică pentru anul curent, care a fost estimată la nivel de 3,5% — a fost corectată în diminuare cu 0.4 p.p., urmare a misiunii Fondului Monetar Internaţional. Preţurile la produse şi mărfuri sunt în creştere, iar puterea de cumpărare a populaţiei nu rezistă ritmurilor de creştere a preţurilor la servicii şi produse.

În contextul noilor locuri de muncă declarate create şi a celor 2000 de noi locuri de muncă care vor fi create în 2014 — rata şomajului este în creştere (cu 0,9 p.p. faţă de perioada similar a nului trecut).

În perioada ianuarie-martie 2013 numărul întreprinderilor radiate a prevalat asupra numărului de întreprinderi înregistrate. Iar în activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii se atestă o scădere a numărului de salariaţi cu 16 mii. persoane comparativ cu numărul de salariaţi înregistraţi în anul 2009.

Problema creării locurilor de muncă în Republica Moldova rămîne a fi o prioritate permanentă a tutror Guvernelor. Şi datele Biroului Naţional de Statistică ne constată că populaţia economic activă a Republicii Moldova este în descreştere permanentă — şi în anul 2012 a constituit cu 3,4% mai puţin (-43,0 mii) faţă de anul 2011.

Iar numărul populaţiei ocupate s-a micşorat cu 2,3% faţă de 2011. Cifrele invocate nicidecum nu corelează cu priorităţile de 5–7 mii de noi locuri de muncă, îndeosebi cu cei 20 de mii de absolventi ai instituţiilor superioare de învăţămint şi cei 7 mii de absolvenţi ai instituţiilor medii de specialitate.

Republica Moldova continuă să fie privită ca ţară cu un indice înalt al corupţiei. Un nou raport dat publicităţii de organizaţia Freedom House cu sediul la Washington, menţine Moldova în categoria regimurilor hibride, între democraţie şi autoritarism. În raport se arată că democraţia s-a îmbunătăţit uşor în anul 2012, Moldova fiind apreciată cu doar 4,82 de puncte şi s-a apropiat doar cu câteva sutimi de punctajul ideal.

Conform unui alt clasament al Băncii Mondială Republica Moldova este plasată în categoria ţărilor cu venituri medii joase în raport cu PIB-ul pe cap de locuitor (2070 de dolari), fiind plasată pe locul 157 din 213 ţări incluse în studiu.

Datele statistice privind creşterea veniturilor disponibile ale gospodăriilor pe parcursul acestui an cu 8,4% faţă de perioada similară a anului precedent, ne constată că creşterea înregistrată a fost asigurată mai cu seamă de prestaţiile sociale şi remiteri şi mai puţin de veniturile din activitatea salarială.

Astfel, remitenţele rămân a fi principalul generator de creştere a economiei naţionale. Valoarea transferurilor de peste hotare a constituit 395,7 mil. USD, fiind în creştere cu 10,6%, comparativ cu valoarea înregistrată în trimestrul întîi 2012.

Cele invocate ne vorbesc despre faptul că actuala guvernare democratică aşa şi nu a reuşit să înlăture gravele consecinţe ale guvernării comuniste, care ne-au lăsat în moştenire sărăcie, corupţie, lipsă de locuri de muncă şi lucrul cel mai greu de reparat — degradarea imaginii instituţiilor statutului.

Spre regret, şi la moment, după aproape patru ani de guvenare democratică, tinerii din Republica nu sunt asiguraţi cu un loc de muncă bine plătit, mediul de afaceri nu se poate dezvolta din cauza birocraţiei şi corupţiei, agricultorii rămîn neputincioşi în faţa calamităţilor natural, iar cei de la sate continuă să supraveţuiască din remitenţele copiilor plecaţi peste hotarele ţării. Revenirea la normalitate nu s-a reuşit.

Pentru soluţionarea rapidă a problemelor invocate avem nevoie de un nou model de guvernare, bazat pe principiul “Statul în serviciul cetăţeanului”, dar nu vice — versa. Avem nevoie de un nou model de dezvoltare a economiei naţionale, bazat pe investiţii, noi tehnologii şi oameni calificaţi şi bine plătiţi.

Sursa: www.pprm.md

Alexandru Oleinic: Spre regret, Ziua Constituţiei ne-a găsit cu drapelele uitate în depozite PPRM a colectat peste de 80 mii de semnături pentru alegerea Preşedintelui ţării prin vot direct