Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic: Amînarea reformei de descentralizare a puterii locale este o decizie pur electorală

|versiune pentru tipar||
PPRM / 12 decembrie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

Cu toate că Legea privind finanţele publice locale a fost adoptată de forul legislativ, termenul de punere în aplicare a legii a fost amînat pînă la 1 ianuarie 2015, iar începănd cu 1 ianuarie 2014 de autonomie financiară vor beneficia doar patru unităţi administrative din ţară — municipiul Chişinău şi raioanele Basarabeasca, Ocniţa şi Rîşcani.

Ţin să atenţionez că reforma de descentralizare a puterii locale constituie una din priorităţile actualei guvernări şi unul din obiectivele de bază al documentului de reforme, prezentat partenerilor de dezvoltare la Bruxelles pentru a obţine asistenţă tehnică externă condiţionată şi de promovarea reformei de descentralizare.

Din nou suntem martorii lipsei de responsabilitate a guvernării privind onorarea angajamentelor asumate — având în vedere faptul că reforma de descentralizare a întârziat enorm şi în contextul declaraţiilor guvernanţilor precum că “ descentralizarea trebuie să constituie un obiectiv de interes naţional, obiectiv care să fie realizat de întreaga clasă politică a Republicii Moldova.”

Prin anularea reformei de descentralizare a puterii locale guvernarea lipseşte satele noastre de importante resurse de dezvoltare, deoarece conform prevederilor legii privind finanţele publice locale — 75 la sută din banii acumulaţi din impozitarea persoanelor fizice, urmau să rămână în bugetul satelor şi comunelor.

În plus, prin stabilitea unui termen de aplicare atît de întîrziat, şi mai mult îndepărtăm modernizarea administraţiei şi creşterea capacităţii unităţilor administrativ-teritoriale — ceea ce înseamnă:

În concluzie, sunt convins că reprezentanţii puterii locale vor da dovadă de înţelepciune şi vor face faţă constrîngerilor impuse de puterea centrală — nu se vor lăsă manipulaţi de cei care doresc cu orice preţ să se menţină la putere. Precum ştim, veşnicia s-a născut la sat. Sînt sigut că tot la sat s-a născut şi înţelepciunea.

Sursa: www.pprm.md

A avut loc Consiliul Politic Naţional al Partidului Popular din Republica Moldova Alexandru Oleinic a aprins Pomul sărbătorilor de iarnă la Şcoala Internat din Bulboaca