Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Declaraţia PPRM: Impactul scumpirii motorinei asupra agriculturii Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PPRM / 10 martie 2014 | 
Partidul Popular din Republica Moldova

Partidul Popular din Republica Moldova califică recenta majorare a preţurilor la carburanţi, în special la motorină, în pragul campaniei lucrărilor agricole de primăvară drept dovadă a indiferenţei guvernării faţă de agricultura ţării. Este parte a unui procres de îngenunchere şi distrugere a agriculturii Moldovei, un act de forţare a acestei părţi a societăţii să abandoneze pămînturile şi să-şi caute bucata de pîine în afara ţării.

Creşterea preţurilor la carburanţi cu doar cîteva zile înainte de începerea campaniei de primăvară arată clar nu doar nepăsarea conducerii statului, dar şi mai grav, implicarea guvernării într-un proces bine orchestrat de desfiinţare a sectorului de bază al economiei naţionale — agricultura — de sărăcire definitivă a oamenilor, de distrugere a satelor şi transformare a Republiicii Moldova într-o ţară exportatoare a forţei de muncă.

PPRM subsemnează eforturilor societăţii civile şi demersurilor asociaţiilor de profil făcute în adresa Parlamentului şi Guvernului în vederea evitării situaţiilor în care creşterea preţurilor la pompă pune în gravă dificultate sectorul agricol. Este vorba despre liberalizarea pieţei produselor petroliere prin a li se oferi entităţilor agricole dreptul de a importa carburanţi, ceea ce ar exclude intermediarii, iar odată cu ei şi o parte din costurile resurselor. Deşi această cerinţă a fost formulată de mai multe ori, ea rătăceşte încă prin sertarele guvernării. Între timp s-au produs deja mai multe creşteri de preţuri, agricultorul a suportat lovituri foarte grele, iar nouă nu ne rămîne decît să credem că printre profitorii creşterii preţurilor la produsele petroliere se regăsesc şi guvernanţii.

În acelaşi scop — facilitarea activităţii de întreprinzător cu admiterea unor companii noi pe piaţă, reduce cheltuielile operatorilor pe piaţa produselor petroliere — s-a propus excluderea obligativităţii de a deţine de către importatorii de produse petroliere principale a depozitelor petroliere proprii şi/sau închiriate pentru păstrarea produselor petroliere principale în volum minim de 5 mii m3, şi pentru importatorii de gaz lichefiat existenţa depozitelor proprii şi/sau închiriate pentru păstrarea gazului lichefiat în volum minim de 150 m3.

Aşa cum agricultura este domeniul marcat mereu de un sufocant deficit de mijloace, s-a soilicitat şi excluderea obligativităţii capitalului propriu în sumă de 8 mil. lei. Niciuna dintre propunerile respective nu a fost acceptată. Constatăm că puterea este de partea celor bogaţi, fapt dovedit prin promovarea unor politici prin care este favorizat un grup minoritar în defavoarea a sute de mii de ţărani şi fermieri care hrănesc această ţară.

Prin declaraţia de astăzi, reconfirmăm opţiunea PPRM privind modificarea Legii cu privire la piaţa produselor petroliere, ceea ce va permite eliminarea barierelor de penetrare a pieţei, dar şi limitarea practicilor abuzive la formarea preţurilor, concomitent cu excluderea carenţelor existente în mediul concurenţial, toate acestea în perspectivă fiind orientate spre liberalizarea totală a pieţei care se bazează exclusiv pe principiile economiei de piaţă.

Serviciul de presă PPRM
Sursa: www.pprm.md

Încă trei Organizaţii PPRM au desfăşurat Conferinţele Teritoriale Tinerii PPRM au cerut deputaţilor apartamente mai ieftine pentru popor