Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru OLEINIC, liderul PPRM: O guvernare care nu respectă cetăţenii ţării nu are loc în istorie

|versiune pentru tipar||
PPRM / 11 aprilie 2014
Partidul Popular din Republica Moldova

Cetăţenii Republicii Moldova, care au votat pentru partidele din alianţa de guvernare, sînt dezamăgiţi şi disperaţi. Iar cei care nu-şi respectă promisiunile şi cetăţenii, nu au nici un drept moral să se afle la guvernare, pentru că:

Timp de 4 ani, actuala guvernare doar a partajat funcţiile şi instituţiile statutului, a numit şi a destituit prim-miniştri, miniştri, procurori şi magistraţi. A ţinut societatea în stare de criză politică, pentru a sustrage atenţia de la afacerile dubioase cu proprietăţile statului.

Nu valorile europene vor fi aduse la noi acasă, ci cetăţenii noştri vor fi alungaţi să muncească în ţările UE. Guvernarea vorbeşte de valori europene şi regim fără vize în Europa şi chiar îi cheamă pe cei care muncesc peste hotare acasă să susţină Moldova, dar în realitate îi cheamă pe cei care transferă anual în ţară, pentru a susţine Moldova, peste 40 mlrd lei (oficial 24+20 neoficeal). Îi cheama să se întoarcă în ţara cu cele mai mici pensii şi salarii din Europa, fără să le propună locuri de muncă şi un viitor clar. Şi actuala guvernare, ca şi precedenta, se simte foarte confortabil cu un asemenea volum de remitenţe transferate în ţară.

Condamnă moldovenii să trăiască în sărăcie. Cei care au promis majorarea pensiei minime pînă la 1300 lei, a alocaţiei pentru naşterea copilului pînă la 10 000 lei şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului pînă la 1500 lei, ne condamnă părinţii şi nepoţii la subexistenţă, prin votarea alocaţiilor mizere în loc de cele promise în campaniile electorale, lăsînd peste 500 mii pensionari cu o pensie mai mică de 800 lei, ceea ce reprezintă 50 la sută din minimul de existenţă.

Salariile angajaţilor sînt devalorizate ca urmare a jocurilor demnitarilor cu cursul de schimb al valutelor străine. Indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copiilor în vîrstă de pînă la 3 ani, care constituie în medie 997,9 lei, acoperă valoarea minimului de existenţă pentru copiii în vîrstă de 1–6 ani doar în proporţie de 65,5%.

Au distrus economia naţională. Întreprinderile de stat care ar trebui să genereze venituri la bugetul de stat sînt vîndute la preţuri de nimic — construcţia şi darea în exploatare a Centrului Comercial Agroalimentar “Grădina Moldovei” cu o suprafaţă de 10,6 ha transmise în arendă pe o perioadă de 99 de ani, în 2007 au fost concesionate. Apoi urmează istoria Portului internaţional Giurgiuleşti, stadionul republican din centrul Chişinăului, uzina de tractoare “TRACOM”, compania de asigurări Moldasig. Ca exemplu, în 2012 Agenţia Proprietăţii Publice a scos la vînzare active la un preţ de 5–7 ori mai mici, iniţial evaluate la preţuri reale, dar pe parcursul a 3 ani de zile nici nu au fost gestionate eficient, nici cumpărătorul nu s-a găsit. În urma unor astfel de activităţi, statul a ratat venituri de peste 6 miliarde de lei.

Printre întreprinderile mari scoase la vînzare au fost Floare-Carpet, unde statul deţine 60% din acţiuni şi pentru care iniţial cerea 180 mln.lei, dar care recent au fost expusă cu 36 mln.lei.

O altă întreprindere — blocul administrativ al Institutului de Microbiologie şi Virusologie cu terenul aferent de 9,07 hectare, pentru care în 2008 se cerea un preţ de de 600 de milioane de lei în prezent se vînde la un preţ de şapte ori mai mic şi constituie doar 85 de milioane de lei.

Şi mai recent, concesionarea dubioasă pe un termen de 49 ani, în condiţii extrem dezavantajoase pentru cetăţeni şi pentru stat, a Aeroportului Internaţional Chişinău, precum şi cedarea în folosul unor persoane în rang de lideri naţionali a pachetului de acţiuni a Băncii Populare — Banca de Economii, cu un numar de deponenţi mai mare de 2 mln. de cetăţeni şi cu peste 600 de filiale în toată ţara.

Si ultima invenţie — recent, printre modificările legii privind administrarea proprietăţii publice se propune legiferarea schimbului de bunuri proprietate publică pe bunuri proprietate privată, direct, fără nici o procedură de licitaţie, concurs sau altceva legal prevazut pînă acum. O metodă mai originală de înstrăinare a proprietăţii statului nici nu se putea inventa. O guvernare “cu adevărat” eficientă.

Educaţie fără şcoli şi fără intelectualitate. Controversele reformei sistemului educaţional — iniţial (în anii 1996–1998) s-a pledat pentru micşorarea numărului de elevi în clasele gimnaziale, ulterior (după 2009) — pentru mărirea lor — au dus la închiederea şcolilor în unele sate, iar lipsa politicilor de motivare a profesiei de pedagog lasă satele moldoveneşti fără intelectualitate.

Sectorul de sănătate — transformat în bussines. Oamenii de la sate sînt lăsaţi fără îngrijire medicală; în spitalele raionale nu mai are cine lucra; lipsa medicilor de specialitate a devenit o norma; ultimii tineri specialişti au venit în raioane cu 20 ani în urmă; vîrsta medie a celor rămaşi trece de 60 de ani — unde sînt absolvenţii Universităţii de Medicină? Pleacă cu toţii peste hotare! În acelaşi timp, ministerul sănătăţii inplimentează acele reforme, care aduc venituri fabuloase unor clanuri concrete.

Statul de drept este transformat într-un stat al corupţiei şi al corupţilor. Partajarea funcţiilor în stat pe criterii politice a înrădăcinat corupţia în toate structurile statului. Persoanele cu funcţii de răspundere în stat nu asigură respectarea legii, dar a indicaţiilor de partid. Iar pentru cetăţeanul de rînd legea este cel ce stă în fruntea primăriei, a raionului sau conducătorul de întreprindere unde activează, toţi fiind împărţiţi după culoarea partidelor din care fac parte.

Cu aşa guvernare, Republica Moldova riscă să rămînă şi fără populaţie şi fără independenţă.

Sursa: www.pprm.md

PPRM este unicul partid care a înfiinţat o Organizaţie dedicată fermierilor Încă un proiect social implementat de PPRM