Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD în legătură cu convocarea sesiunii de primăvară din 2012 a Parlamentului Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 16 februarie 2012
Partidul Social Democrat

Astăzi, 16 februarie, Alianţa pentru Integrare Europeană şi Grupul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, încălcă normele Constituţiei RM, depăşind atribuţiile lor prin desfăşurarea şedinţei plenare în clădirea Parlamentului, fiind simulată deschiderea sesiunii de primăvară din 2012.

Partidul Social Democrat din Moldova califică desfăşurarea şedinţei drept o acţiune directă a deputaţilor Parlamentului care uzurpează puterea de stat, care, în conformitate cu normele Constituţiei RM, şi-au pierdut autoritatea legală de a mai fi aleşi ai poporului.

Justificarea legală a acţiunilor ilegale ale deputaţilor şi a conducerii Parlamentului, Preşedintelui Interimar, se bazează pe indiferenţa acestor persoane, în ceea ce priveşte responsabilităţile lor de a se adresa la Curtea Constituţională, cu cererea privind “constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului.”

Constituţia Republicii Moldova, art. 90 p. 4, indică în mod clar termenii în care Parlamentul trebuie să aleagă preşedintele ţării din momentul anunţării vacanţei funcţiei. Acest termen este de 2 luni. Articolul 90, p. 1 oferă un răspuns complet atunci când este Vacanţa Funcţiei — “Vacanţa funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova intervine în caz de expirare a mandatului, de demisie, de demitere”. Preşedintele statului este candidatul ales de Parlament, dar nu o persoană cu statut de “Preşedinte Interimar”. Normele Constituţiei Republicii Moldova obligă să fie iniţiată procedura de alegere pînă la formarea Guvernului, care presupune alegerea preşedintelui în termen de 60 de zile de la constituirea Parlamentului şi alegerea Preşedintelui Parlamentului.

Toate prevederile constituţionale sunt ignorate, iar puterea învestită Parlamentului, ilegal este reţinută şi utilizată în scopurile unei puteri executive, care este Guvernul ţării.

Din cele sus menţionate, reies circumstanţele anumitor înţelegeri ale politicienilor privind păstrarea puterii legislative şi executive în interese personale şi de partid, de gestionare a finanţelor publice şi de administrare a structurilor de ordine publică şi securitate ale statului.

Alianţa de guvernare a respins procedura de alegere a preşedintelui în 2011 şi a încercat ilegal să iniţieze un referendum constituţional în 2012. Însă, acţiunile de protest, poziţia societăţii civile, condamnarea comunităţii internaţionale a încearcărilor uzurpării puterii de stat, au perturbat liderii AIE, ulterior ei au renunţat public la planurile lor.

Societatea noastră speră la o revenire în aria constituţională al sistemului politic din ţară.

Cu toate acestea, frica de a pierde încrederea alegătorilor în partidele AIE, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, au condiţionat politicienii să agraveze criza politică din ţară.

Iniţiativa grupului de deputaţi din Partidul Socialiştilor din RM, liderul căreia este Igor Dodon, de a garanta votarea oricărui candidat propus de AIE la funcţia de preşedinte al ţării, a determinat Alianţa de guvernare de a deschide şedinţa Parlamentului cu scopul de a iniţia o nouă procedură de alegere a Preşedintelui.

Încercarea membrilor grupului de deputaţi Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc de a se ascunde în spatele formaţiunii politice independente ale Socialiştilor este evidentă, sarcina şi scopul final al grupului parlamentar Igor Dodon este de a păstra cu orice preţ puterea în mîinile Alianţei de guvernământ.

Partidul Social Democrat din Moldova consideră că acţiunile Biroului Permanent al Parlamentului de a iniţia sesiunea de primăvară a anului 2012 al Parlamentul, acţiunea deputaţilor care participă la şedinţa plenară în clădirea Parlamentului, este un temei legitim pentru Procurorul General al RM, drept instituţie care are dreptul şi obligaţia de a sesiza Curtea Constituţională, şi de a se adresa în instanţa de judecată pentru a enunţa decizia instanţei de judecată privind cererea Procurorului General privind “constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului.”

Pe parcursul examinării de către Curtea Constituţională a sesizării Procurorului General, de a include, în conformitate cu Legea cu privire la Procuratura RM, art. 18 clauza privind înlăturarea cauzelor, care contribuie la încălcarea legii, în special a depăşirii atribuţiilor deputaţilor privind organizarea, desfăşurarea şi luarea deciziilor, aprobarea legilor în cadrul sesiunii de primăvară al Parlamentului.

Criza politică din Republica Moldova, acţiunile puterii executive şi legislative au distanţat conducerea politică faţă de aşteptările şi speranţele cetăţenilor în condiţiile create.

Partidul Social Democrat din Moldova consideră că Procuratura Generală este obligată, în limitele competenţei sale şi a responsabilităţii faţă de oameni şi în interes public, cu scopul de a asigura ordinea publică, să se adreseze la Curtea Constituţională cu cererea de a solicita enunţarea deciziei privind protecţia drepturilor cetăţenilor la exercitarea puterii în conformitate cu art. 2 din Constituţie cu privire la “Suveranitatea şi puterea de stat”, prin expresia, la următoarele alegerile parlamentare, în vederea existenţei “circumstanţelor, care justifică dizolvarea Parlamentului.”

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Adresarea Preşedintelui PSD, Victor Şelin către reprezentanţii sectorului real al economiei Republicii Moldova PSD salută decizia liderului RMN Evghenii Şevciuc de aderare la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan