Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea Grupului de iniţiativă pentru Referendumul Republican legislativ

|versiune pentru tipar||
PSD / 5 iunie 2012 | 
Partidul Social Democrat

Compatrioţi,

Eu mă adresez către dvs. din numele Grupului de Iniţiativă pentru desfăşurarea primului în istoria ţării noastre a Referendumului Legislativ Naţional, unde trebuie să fie adoptat proiectul de lege privind aderarea Moldovei la Comunitatea Economică Eurasiatică şi Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan.

În luna aprilie, 1200 de cetăţeni din Republica Moldova au format Grupul de iniţiativă în vederea schimbării vectorului politicii externe şi de a realiza dreptul poporului în gestionarea directă a treburilor publice.

Cetăţenii sunt nemulţumiţi de viaţă, nu cred în perspectiva integrării europene a Republicii Moldova, nu au încredere în Parlament şi Guvern, nu se mai conformează cu indiferenţa şi atitudinea elitelor politice faţă de viitorul oamenilor.

Puterea de stat este ocupată de partidele politice, care sunt controlate din străinătate. Guvernul activează la recomandările Fondului Monetar Internaţional, ceea ce a dus la o creştere a împrumuturilor externe şi scăderea veniturilor la buget. În Parlament sunt deputaţi care sunt cetăţeni ai României şi promovează o politică antistatală şi antiumană. Politica autorităţilor nu are drept scop susţinerea populaţiei şi bunăstării oamenilor. Zilnic, moldovenii îşi petrec viaţa, fiind în căutare de resurse financiare pentru produse de strictă necesitate.

În Moldova se desfăşoară o politică de genocid al poporului moldovenesc. Din cauza sărăciei şi a lipsei asistenţei medicale de calitate, oamenii se duc din viaţă înainte de timp. Din cauza lipsei locurilor de muncă, ne părăsesc cea mai activă parte a cetăţenilor, copiii rămîn fără supraveghere, ţara fiind inundată de criminali şi jefuitori.

Din cauza taxelor mari şi a auditurilor fiscale, business-ul este orientat spre o economie sumbră, iar investitorii străini îşi încheie afacerile în Republica Moldova.

În acest context, pe fonul social şi economic neprielnic, are loc creşterea nemulţumirii faţă de autorităţile, care nu poate renunţa la vectorul politicii externe greşite, şi anume integrarea europeană, să revadă atitudinea lor faţă de societate şi faţă de politica economică de stat.

În ţară are loc constituirea mai multor mişcări politice radicale, care cheamă poporul la unire cu România sau acţiuni care provoacă cetăţenii la revolte.

Chiar la început, Grupul de iniţiativă a cetăţenilor cu privire la desfăşurarea Referendumului a ales o norma constituţională de soluţionare a tuturor problemelor acumulate, prin aprobarea la referendum, a proiectului de lege care va fi obligatoriu de a fi realizat de către toate autorităţile, indiferent de algoritmul AIE şi cum au fost împărţite funcţiile.

Puterea aparţine poporului, iar oamenii au dreptul suveran de a indica reprezentanţilor de la guvernare în ce mod trebuie să se dezvolte economia şi viaţa socială în ţară.

În prezent, la cei 1200 de cetăţeni — iniţiatori ai referendumului, s-au alăturat mai mult de 100.000 de cetăţeni care au sprijinit proiectul de lege, care urmează a fi scos la referendum, şi sprijină desfăşurarea referendumului legislativ. Deja astăzi, putem afirma cu certitudine că ideea referendumului a devenit o “Idee naţională de renaştere a Republicii Moldova.”

Atunci când în satele şi oraşele mici din ţară au loc adunări ale cetăţenilor, în timpul întâlnirilor în teren sau în colectivele de muncă, cetăţenii sunt ferm convinşi că Republica Moldova ar trebui să fie acolo unde se poate de cumpărat mai ieftin şi de a vinde mai scump.

Grupul de acţiune este susţinut de către primarii din sate şi oraşe, în organizarea de întâlniri cu cetăţenii. Primari — aleşii poporului, indiferent de apartenenţa politică, ne susţin, exprimând astfel protestul lor faţă de politicile instituţiilor de stat republicane.

Organizaţiilor nonguvernamentale şi partidele extraparlamentare sunt implicate activ în organizarea de întâlniri cu iniţiatorii referendumului, cu membri de partid, simpatizanţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Moldovenii recapătă încredere şi capacitatea de a-şi exercita dreptul constituţional independent de ocupare a forţei de muncă, protecţie socială şi de educaţie a copiilor.

Pentru majoritatea cetăţenilor nu mai există nici o incertitudine privitor la viitorul Republicii Moldova — viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan.

Peste 60 la sută dintre cetăţeni, sprijină ideea de a organiza referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală.

Odată cu intrarea Moldovei în Uniunea Vamală în 2013, cetăţenii vor beneficia de reducere semnificativă a costurilor de gaze şi combustibil de 30%, se vor reduce preţurile mărfurilor şi mărimea tarifelor, cei plecaţi la lucru în străinătate vor beneficia de dreptul la muncă şi bunăstarea socială, egală pentru toţi cetăţenii Uniunii Vamale. Antreprenorii moldoveni vor beneficia de libera circulaţie a bunurilor şi resurselor financiare, deoarece vor fi eliminate punctele de control vamal.

Tineretul va avea dreptul să se înscrie la universităţile din statele membre ale Uniunii Vamale, vor primi profesii, necesare în noua strategie a economiei, care va fi dezvoltată împreună cu membrii Uniunii Vamale.

Din numele celor 100 de mii de cetăţeni, care deja şi-au dat voturile în sprijinul referendumului, sunt împuternicit să mă adresez către partidele parlamentare, opoziţiei neparlamentare, organizaţiile nonguvernamentale, cetăţenii ţării care nu au fost implicaţi în organizarea referendumului privind aderarea la Comunitatea Economică Eurasiatică şi Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan: să ajungă la un acord şi un compromis, de a nu mai continua lupta politică şi contradicţii în discuţia metodelor pentru rezolvarea problemelor sociale şi economice ale societăţii şi de a se implica activ în colectarea de semnături. De a invita în organizaţiile şi grupurile dvs. iniţiatorii referendumului pentru a completa listele de subscripţie în sprijinul iniţiativei oamenilor.

Biroul Executiv al Grupului de Iniţiativă a deschis în fiecare centru raional un staff care colectează semnături şi a amenajat spaţii speciale pentru colectarea semnăturilor pentru a crea condiţii pentru fiecare cetăţean care împărtăşeşte ideea de organizare a referendumului.

Ideea de a organiza a referendumului aparţine poporului, iniţiatorii referendumului sunt cetăţeni care au format Grupul de Iniţiativă. Nici o structură politică sau organizaţie obştească nu are dreptul moral de a politiza mişcarea populară, sau să pună la îndoială desfăşurarea referendumului, de a intimida oamenii din Moldova, precum că AIE ar compromite desfăşurarea referendumului.

Moldovenilor nu le este frică de cei 62 de deputaţi ai Parlamentului care promovează o politică antiumană. Moldovenii sunt în stare să îşi exercite dreptul lor la putere, dreptul lor de a gestiona cu treburile statului în conformitate cu legea care urmează a fi aprobată la referendum.

Rezultatele referendumului nu pot fi falsificate, deoarece voinţa poporului nu este egalată cu buletine frauduloase, voinţa poporului şi puterea de capacitate permite realizarea şi respectarea democraţiei.

Declaraţiile provocătoare care parvin de la extremiştii şi reprezentanţii organizaţiilor obşteşti nu pot determina ca partidele şi organizaţiile nonguvernamentale să întoarcă spatele oamenilor săi, sau să se împotrivească propriului popor. Moldovenii consideră necesar de a termina cu războaiele civile şi de a fi solidari cu patrioţii ţării, adică cetăţenii statului.

Participarea partidelor politice în sprijinul mişcării naţionale, sau sabotajul iniţiativei cetăţenilor de a organiza un referendum — este problema stringentă a Grupul de Iniţiativă, şi a celor 100 de mii de persoane care deja au susţinut această iniţiativă.

O altă alternativă, precum aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Economică Eurasiatică şi Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan pentru renaşterea Republicii Moldova, pentru a şterge tunel întunecat, unde a fost condus poporul Republicii Moldova, nu va mai fi. Guvernul a anunţat un deficit bugetar, stoparea creşterii economiei, amânarea liberalizării regimului de vize cu UE, refuzul majorării salariilor, reducerii locurilor de muncă şi de închidere a întreprinderilor, o nouă rundă de creştere a preţurilor la gaze.

Cine nu participă alături de oameni în desfăşurarea referendumului, atunci promovează politici antinaţionale şi antiumane de genocid a propriului popor din Republica Moldova.

Momentul adevărului a sosit: Uniunea Europeană nu este gata să ne accepte în componenţa lor, dar guvernarea ne minte despre viitorul european. Comunitatea Economică Eurasiatică este gata să coopereze, şi oamenii din Republica Moldova aspiră la aceasta.

Clasa politică din Republica Moldova!

Spune DA sau NU propriului popor. Atingeţi scopul alături de cetăţenii RM sau rămîneţi înafara istoriei, care administrează poporul moldovenesc pentru viitorul ţării lor.

Din numele Grupului de iniţiativă pentru Referendumul Republican legislativ

Sursa: www.psdm.md

Peste 100 de mii de cetăţeni din toată ţara susţin iniţiativa poporului Adresarea Grupului de Iniţiativă cu privire la referendum desfăşurarea Referendumul republican privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală