Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Recomandările lui Victor Şelin în plină criză economică

|versiune pentru tipar||
PSD / 9 iulie 2012
Partidul Social Democrat

“Premierul selectiv îşi manifestă preocuparea sa faţă de problemele cu care se confruntă moldovenii, cînd se roagă lui Dumnezeu, iar cînd aprobă legea cu privire la asigurarea egalităţii uită de Dumnezeu”, a declarat astăzi Victor Şelin.

Potrivit lui Şelin moldovenii sunt puşi în faţa unei realităţi şi anume aceasta trebuie să-i consolideze, sa fie mai uniţi şi mai solidari.

“Cei care nu au frică de Dumnezeu şi nu au treabă de indignarea poporului, aceştea manifestă o atitudine dezinteresată faţă de nişte lucruri normale. Iar arşiţa nu poate împiedica un fermier bun, un conducător bun să aibă o roadă bună”, a subliniat liderul PSD.

Victor Şelin este de părerea că în Moldova dacă nu soluţionezi problemele în complex privind situaţia din agricultură, atunci îţi rămîne să contezi doar pe condiţiile climaterice favorabile, iar canicula de astăzi este calificată drept condiţie climaterică critică.

“Trebuie să întreprindem mai multe măsuri, mai ales acum cînd pe cîmpurile noastre producţie practic nu există şi nici produse furajere nu sunt suficiente. De regulă acestea condiţionează vînzările speculative, fiind invocat motivul caniculei şi exstenţei insuficiente a producţiei necesare”, a subliniat Victor Şelin.

În acest sens recomandările social-democratului sunt:

  1. De a evita cumpărarea-vinzarea producţiei în interesele speculanţilor;
  2. De a îndura greutăţile în faţa cărora sunt puşi;
  3. De a păstra producţia la maximum şi de a le conserva deoarece preţurile la pieţele noastre se vor majora considerabil;
  4. Să evitatţi cumpărăturile industriale (haine, televizor, mobilă, lucrări de reparaţie, etc);
  5. Să cumpăraţi zahăr şi ulei deoarece cu floarea soarelui vor fi unele probleme;
  6. De a nu vinde terenurile agricole, dar de a lua grîu, seminţe de floarea soarelui;
  7. Dacă aveţi rezerve valutare, nu schimbaţi, căci prin toamnă va fi mai profitabil;
  8. Produse lactate, e nevoie de a le vinde, dar este important şi producerea brînzeturilor care se consumă bine;
  9. De a fi uniţi şi de a apela la APL şi de a solicita întreprinderea urgentă a măsurilor necesare pentru situaţia precară, dat fiind faptul că statul trebuie să remunereze pierderile prejudiciate.

“Eu înţeleg că stimulez panica, şi oricum Mercedesurile vor continua să meargă pe drumuri, dar este o situaţie care necesită a fi depăşită”, a mai adăugat politicianul.

Pentru agenţii economici a căror activitate ţine de producere agricolă, Victor Şelin recomandă următoarele:

“Guvernul trebuie să achite tuturor agenţilor economici care au avut de suportat pierderi în urma ploilor cu grindină, dar şi pentru că companiile de asigurări refuză să achite conform contractelor de asigurare compensaţii fermierilor, şi aceasta din cauza că statul nu a prevăzut măsuri speciale în acest sens. Totodată, fermeierii nu pot să restituie creditele, ceea ce ar condiţiona arestarea bunurilor şi chiar a producţiilor. Aceasta nu este corect. Astfel Guvernul trebuie să majoreze subsidiile şi să compenseze fermerilor acele procente ale băncilor comerciale, care se vor acumula pe parcursul acestui an, din cauza lipsei producţiei. Guvernul trebuie să ofere un sprijin material pentru producătorii agricoli, pentru că mai devreme a comis greşeli în implementarea politicilor din agricultură şi nu a luat măsuri de precauţie de protecţie a sectorului agricol”, a precizat Şelin.

Sursa: www.psdm.md

Legea cu privire la minimum de existenţă, aprobată astăzi de Parlament reprezintă o nouă farsă a AIE Partidul Social Democrat îşi exprimă indignarea privind lezarea dreptului de a asista la şedinţele plenului în sesiunea de primăvară-vară 2012