Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea Partidului Social Democrat către Deputaţii Parlamentului Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 27 septembrie 2012
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat a acţionat în conformitate cu legislaţia în vigoare şi a respectat cu stricteţe normele şi regulamentele privind iniţierea Referendumului Republican Legislativ privind aderarea republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia — Belarus — Kazahstan. Deşi în termenul stabilit de Comisia Electorală Centrală au fost colectate peste 232 de mii de semnături, din cele 200 de mii necesare, CEC a respins nefondat iniţiativa desfăşurării referendumului, mai mult ca atît, trecînd peste cei 232 de mii de cetăţeni, susţinători ai iniţiativei şi cei care şi-au realizat dreptul la libera voinţa de exprimare, aplicînd semnătura pe listele de subscripţie.

Cu regret, ţinem să menţionăm că acuzarea cetăţenilor moldoveni privind falsificarea semnăturilor şi insuficienţa numărului de semnături pentru a permite desfăşurarea referendumului a fost o decizie josnică a Comisiei Electorale Centrale, care s-a eschivat de a argumenta public decizia sa, făcînd trimitere la proasta calitate a semnăturilor şi a caligrafiei unice observate pe mai multe liste de subscripţie.

În acest sens, membrii Grupului de iniţiativă au rămas nedumeriţi de faptul că o instituţie de stat care trebuia să acţioneze în interesele cetăţenilor, au ales interesul unor actori politici, şi satisfacerea ordinelor membrilor din AIE.

Imediat după aceasta, cetăţenii au înţeles cui aparţine puterea statului şi au luat decizia de a organiza mai multe acţiuni de protest prin ţară, fiind instalate pichete pe unele porţiuni ale drumurilor naţionale în vederea sensibilizării populaţiei cu privire la blocarea dezvoltării Republicii Moldova şi nepermiterea cetăţenilor statului de a-şi expune opţiunile printr-un exerciţiu democratic, referendumul republican legislativ.

Totodată, înainte de începerea şedinţei plenare a Parlamentului, membrii PSD şi susţinătorii desfăşurării referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Vamală, au organizat o acţiune de protest prin care au condamnat acţiunile AIE şi au solicitat deputaţilor fracţiunii comuniste să insiste pentru acceptarea unanimă a organizării referendumului, astfel fiind oferit dreptul constituţional fiecărui cetăţean de a-şi exprima voinţa.

Astăzi, Deputaţii din Parlament, la solicitarea grupului de Iniţiativa care a colectat semnăturilor şi adresării fracţiunii comuniştilor trebuie să supună votului Proiectul de lege privind desfăşurarea referendumului republican legislativ de aderare a Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia — Belarus — Kazahstan. Atîta timp, cît AIE se va opune voinţei poporului, aceştia vor fi acuzaţi de nerespectarea Constituţiei RM şi încălcarea flagrantă a drepturilor omului şi a voinţei poporului. Totodată, tergiversarea sau ignorarea examinării poporului va fi dur criticată de instituţiile internaţionale, mai mult ca atît fiind evidentă uzurparea puterii de stat şi ignorarea propriilor cetăţeni.

Partidul Social Democrat consideră că politica europeană promovată de AIE vine doar în interesul liderilor alianţei şi a organismelor internaţionale, însă realizarea promisiunilor lor nu va avea loc. Anume din aceste considerente, trebuie să examinăm o colaborare strict economică cu statele din EST, Federaţia Rusă, Belarus, Kazahstan. Moldovenii au nevoi de o perspectivă, o speranţă într-un viitor prosper, iar aderarea la o structură a căror principii şi obiective este contribuirea la dezvoltarea economică a statelor şi crearea unor pieţi de desfacere a mărfurilor este un prim pas în asigurarea unui trai decent cetăţenilor Republicii Moldova.

Sursa: www.psdm.md

PSD îşi exprimă dezacordul cu politica promovată de autorităţi în domeniul medicinii şi ocrotirii sănătăţii Mesajul Partidului Social Democrat cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor în Vîrstă