Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Mesajul Partidului Social Democrat cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor în Vîrstă

|versiune pentru tipar||
PSD / 1 octombrie 2012
Partidul Social Democrat

Astăzi, 1 octombrie marcăm aniversarea a 22-a de la declararea Zilei Internaţionale a Persoanelor în Vîrstă.

Cu această ocazie, Partidul Social Democrat adresează cele mai sincere felicitări şi urări de sănătate persoanelor în vîrstă. În această zi, noi social-democraţii ne manifestăm profunda recunoştinţă pentru că Dumneavoastră sunteţi cei care aţi contribuit la dezvoltarea societăţii noastre prin educarea şi exemplul dat viitoarelor generaţii.

Nu trebuie să-i uităm pe cei care, zeci de ani, şi-au făcut datoria faţă de ţară şi faţă de generaţia actuală. Iată de ce, noi suntem obligaţi să luptăm pentru drepturile şi bunăstarea persoanelor în vârstă şi un trai decent pentru ei.

Cu regret, astăzi în Moldova, persoanele în vîrstă se confruntă cu mari probleme, fiind nevoiţi să îşi ducă existenţa sub limita sărăciei, cu alte cuvinte, încearcă să supravieţuiască. Indiferenţa actualei guvernări şi lipsa unei strategii de dezvoltare şi susţinere a persoanelor în etate nu oferă acea garanţie socială de care aveţi nevoie.

Guvernul trebuie să se dezică de la practica acordării anumitor ajutoare cu ocazia sărbătorilor şi să decurgă la modificarea legislaţiei, în aşa fel ca să asigure minimul necesar pentru fiecare zi.

În opinia social-democraţilor cea mai bună soluţie este aprobarea Legii “Cu privire la garantarea minimului de existenţă”, elaborată şi propusă pentru aprobare de către PSD, care vine să asigure fiecare persoană cu minimul necesar şi să excludă lupta pentru supravieţuire.

Şi acest proiect de Lege trebuie aprobat acum, în regim de urgenţă, dacă membrii AIE şi-au mai păstrat respectul faţă de oamenii în vîrstă, pentru ca sumele necesare să fie introduce în bugetul de stat pe anul 2013.

Astfel, persoanele în vîrstă vor putea avea măcar minimul necesar şi nu vor rămîne martorii unor acţiuni populiste ale partidelor din AIE.

Partidul Social Democrat vă asigură că şi în continuare va întreprinde toate măsurile posibile, pentru a vă face posibil să aveţi o bătrîneţe liniştită şi fără grija zilelor de mîine.

Vă dorim multă sănătate, răbdare, bucurii alături de copii, nepoţi şi toţi cei dragi. La mulţi ani şi o bătrîneţe fără tristeţe.

Cu profundă recunoştinţă,

Victor Şelin,
Preşedintele Partidului Social Democrat

De persoanele în etate trebuie să ne amintim mereu, nu doar o dată în an

Astăzi întreaga comunitate sărbătoreşte Ziua Persoanelor în Etate. Cu această ocazie, autorităţile intenţionează să se întâlnească cu pensionarii, pentru a-şi demonstra grija faţă de persoanele de vîrsta a treia. Cu toate acestea, social-democraţii, cred că de persoanele în etate ale ţării noastre trebuie să ne amintim mereu, şi nu doar o dată în an.

Cu ocazia acestei sărbători, PSD a oferit pachete cu produse alimentare pentru pensionari, care au fost distribuite începănd cu vineri, 28 septembrie şi pînă astăzi.

Cu toate acestea, preocuparea faţă de pensionari nu constă doar în cadourile oferite, a menţionat Secretarul general al partidului, Sergiu Coropceanu. El a subliniat că Partidul Social Democrat este preocupat de protecţia drepturilor şi soluţionarea problemelor zilnice ale persoanelor vulnerabile şi sărace. Anul trecut, social-democraţii au organizat proteste în masă la care au participat pensionerii care erau împotriva creşterii tarifelor la energia termică. În prezent, PSD fiind în process de judecată cu furnizorii de servicii comunale.

“Trebuie să înţelegem că este necesar de a a avea grijă de persoanele în vârstă, nu numai la data de 1 octombrie, dar în fiecare zi — a subliniat Coropceanu. — Cu toate acestea, membrii AIE, sunt indiferenţi. Astăzi, ei încă o dată vor încerca săi «îndulcească», vor face promisiuni goale. În acelaşi timp, este simţitoare creşterea preţurilor la serviciile comunale anume în perioada de guveranre a alianţei, iar pensiile la rîndul lor fiind constante. Prin urmare, toate tentativele autorităţilor de a-şi manifesta grija este în zadar. Pot spune ce doresc, dar cetăţenii ştiu cine este responsabil pentru starea lor destul de proastă actuală.”

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

Adresarea Partidului Social Democrat către Deputaţii Parlamentului Republicii Moldova Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei profesionale a lucrătorilor din învăţămînt