Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţia Partidului socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” în legătură cu viitoarele alegeri ale Preşedintelui ţării

|versiune pentru tipar||
PSMPR (astăzi PSRM) / 9 noiembrie 2009
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” analizând activitatea Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE) pe parcursul a două luni de existenţă a ei constata, că coaliţia de guvernare este incapabilă de a activa în baza legilor statului de drept şi social orientat.

  1. În locul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, garantate de noua putere, se observă o încălcare grosolană ale lor, inclusiv şi la nivel local. Vădită este lezarea cetăţenilor în drepturile lor constituţionale la o viaţă decentă, la accesul liber la informaţie şi la identitate.
  2. În schimbul asigurării libertăţii mass-media se efectuează limitarea sau încetarea activităţii unora din ele.
  3. În locul asigurării separării efective a ramurilor de putere în practică se introduce cumularea acestora.
  4. În schimbul funcţionării sistemului judiciar independent, garantate de Alianţă, în republică se instituie fărădelege.
  5. În locul elaborării şi aplicării programului de combatere a crizei economice şi financiare, promise de noua putere, societatea moldovenească observă numai negocieri despre acordarea ajutorului financiar din străinătate.
  6. Activitatea practică a AIE, mai ales politica ei de cadre, este îndreptată nu spre consolidarea statalităţii moldoveneşti ci spre slăbirea ei.

Astfel, Alianţa pentru Integrarea Europeană ca alianţa liberal-democrată pe parcursul a 2 luni de activitate practică s-a dovedit a fi o putere antipopulară şi necompetentă. Noua guvernare s-a arătat a fi capabilă numai de a agrava procesele de criză şi nu de a le depăşi.

PSM “Patria-Rodina” socoate că în situaţia care se crează votarea candidatului înaintat de Alianţă la funcţie de şef al statului nu va duce ţară la depăşirea crizei. Dimpotrivă, o astfel de votare va duce la aprofundarea acesteia. Susţinerea candidatului la funcţia de Preşedinte al ţării din partea Alianţei pentru Integrarea Europeană doar va finaliza procesul de formare a noii puterii, care, în esenţa sa, nu este capabilă de a adopta decizii, adecvate intereselor şi priorităţilor atît a societăţii cît şi ale statului.

Partidul socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina”, ne punînd la îndoială rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, pe de o parte, şi conştiind, pe de altă parte, pericolul noilor alegeri parlamentare anticipate, totodată socoate, că votarea pentru candidatul din partea AIE, din punct de vedere statal, este inadmisibilă.

PSM “Patria-Rodina” se adresează către Partidul comuniştilor din RM ca la partener şi părtaş politic, către deputaţii în Parlamentul RM de la PCRM cu rugăminte convingătoare: Ca în alegerile prezidenţiale care vin să nu ofere susţinere candidatului din componenţa Alianţei pentru Integrarea Europeană şi să nu voteze viitorul Preşedinte pînă cînd nu va fi formată coaliţia de guvernare de centru-stîngă.

Partidul socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” este convins că în situaţia de criză şi în cazul, dacă în Parlamentul ţării nu va fi constituită coaliţia de guvernare de centru-stîngă, poporului moldovenesc trebuie să i-se dea încă o dată şansă istorică de a deveni arbitrul principal în cadrul noilor alegerilor anticipate pentru alegerea căii de dezvoltare a ţării în continuare.

Declaraţia PSM “Patria-Rodina” în legătură cu adoptarea Programului de activitate al Guvernului RM Totalurile de bază ale anului politic 2009