Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţia PSMPR cu privire la acţiunile ilegale ale conducătorului Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie (INSM) în domeniul legislaţiei muncii în vigoare

|versiune pentru tipar||
PSMPR (astăzi PSRM) / 25 iunie 2010
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” subliniază că în condiţiile economiei de piaţă, cînd competitivitatea mărfurilor şi serviciilor depinde, în primul rînd, de la calitatea lor, instituţiile statale în domeniul standardizării şi metrologiei necesită să îndeplinească funcţii importante pentru societate şi stat. Ele certifică produsele care parvin la piaţa moldovenească, asigură unitatea măsurărilor pe întreg teritoriul ţării, apără drepturile consumatorilor, stabilite prin lege, îndeplinesc alte funcţii social importante.

La moment PSM “Patria-Rodina” dispune de fapte care demonstrează acţiunile ilegale ale conducătorului instituţiei date, numit în funcţie în februarie 2010. Politica structurală şi de cadre promovată de conducătorul INSM pe parcursul ultimelor 4 luni în fond este îndreptată spre lichidarea colectivului de muncă, care a fost format pe parcursul deceniilor, şi, ca urmare, la scădere bruscă a eficienţii în activitatea instituţiei în întregime.

Pe parcursul ultimelor 4 luni structura şi statele de personal s-au schimbat de 3 ori. În această perioadă au fost concediaţi 17 colaboratori cu vechimea în muncă medie mai mult decât 12 ani. 7 colaboratori cu vechimea în muncă medie care depăşeşte 29 ani, inclusiv la întreprindere — 15 ani, au fost retrogradaţi în funcţie. Un colaborator a fost retrogradat în funcţie la două trepte fără acordul acestuia, încă 7 angajaţi cu vechimea în muncă de la 4 pînă la 34 ani vor fi concediaţi în zilele apropiate, în total schimbări negative nominalizate care s-au răsfrîns asupra la mai mult decât 10% din numărul total al angajaţilor.

Pe deasupra, la concedierea colaboratorilor angajatorul încalcă grav prevederile legislaţiei muncii în vigoare (art. 87, 88, 183, 387 din Codul muncii):

Astfel, toleranţa Ministerului economiei asupra activităţii INSM a dus la fărădelege şi samavolnicia angajatorului ce a devenit ca normă în administrare atât asupra colectivului de muncă, cît şi asupra instituţiei nominalizate în întregime. Astfel:

  1. PSM “Patria-Rodina” ca parte componentă a societăţii civile califică situaţia de la INSM ca inadmisibilă, declară despre solidaritatea sa cu comitetul sindical al instituţiei, care apără drepturile de muncă ale angajaţilor.
  2. Partidul se adresează Prim-Ministrului RM cu revendicare de a interveni operativ în situaţia creată la INSM, a numi o anchetă de serviciu cu suspendarea temporară din funcţie a angajatorului şi concomitent atenţionează domnul Prim-Ministru şi la cazurile eliberării neîntemeiate din funcţie a funcţionarilor de diferite niveluri în teritoriul ţării (raioanele Glodeni, Ocniţa, Rîşcani şi altele), ca urmare a activităţii noii guvernări ce vădit demonstrează dorinţa acesteia de a se răfui cu oponenţii săi politici.
  3. Partidul Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” se adresează la conducerea Inspecţiei Muncii şi a Confederaţiei Sindicatelor Independente din Republica Moldova cu rugăminte insistentă referitor la adoptarea măsurilor urgente prevăzute de Codul muncii pentru restabilirea legalităţii şi dreptăţii la INSM precum şi în alte cazuri.
  4. PSM “Patria-Rodina” pledează pentru desfăşurarea la INSM a unei anchetei ziariste şi declară despre disponibilitatea sa de a acorda ajutor juridic persoanelor, care au fost concediaţi nelegitim din instituţia nominalizată.

Declaraţie adoptată la şedinţa executivului de partid

Comunicat de presă al Partidului Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” cu privire la proiectul Codului educaţiei Adresarea Partidului Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” către unii concurenţi electorali în cadrul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2010