Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Succesul proiectului “Dezbateri”

|versiune pentru tipar||
PSRM / 27 aprilie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Miercuri, 25 aprilie, în cadrul proiectului “Cadre pentru Modernizarea Moldovei” s-a desfăşurat încă o rundă de dezbateri. De data aceasta, membrii “Gărzii Tinere” împreună cu simpatizanţii acesteia au discutat asupra temei “Federalizarea Republicii Moldova”.

Tema federalizării este foarte actuală pentru Republica Moldova, cu atît mai mult în legătură cu nesoluţionarea diferendului transnistrean. Deja mai mult de 20 de ani există Republica Moldovenească Nistreană, iar acţiuni concrete pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului nu se întreprind. Astfel, problema transnistreană rămîne deschisă, iar soluţionarea acesteia necesită o atitudine serioasă şi progresistă pentru consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol.

Săptămîna aceasta, Igor Dodon, Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova împreună cu colegii săi de partid au prezentat poziţia oficială a partidului cu privire la reintegrarea ţării. PSRM a propus federalizarea Republicii Moldova ca unica formă de asigurare a integrităţii teritoriale a statului.

În timpul dezbaterilor s-a luat decizia de a forma două echipe dintre care una să fie “pro” federalizare, iar cealaltă să aducă argumente “contra”. Bineînţeles că mai dificil le-a fost membrilor echipei “contra” deoarece aceştia au trebuit să meargă împotriva propriilor opinii şi să se înveţe să trateze critic orice idee sau gînd.

Dezbaterea în acest sens presupunea îndepărtarea de la propriile idei şi emoţii precum şi tratarea globală şi obiectivă a problemei, ţinînd cont şi de alţi factori decît cei personali pentru a putea concentra în sine două puncte de vedere total diferite — însă participanţilor asta le-a reuşit cu brio.

Mai deosebită a fost expunerea participantului Roibu Dumitru. Acesta a fost un exemplu bun de expunere diplomatică a gîndurilor şi ideilor sale, precum şi de formare şi transmitere a propriei poziţii atît către public cît şi către oponenţi. El nu numai că aducea argumente puternice ci şi a respectat în cadrul discursului său normele etice ale relaţiilor cu publicul.

Necătînd la faptul că proiectul “Dezbateri” durează de doar o lună, chiar şi la această etapă noi observăm o evoluţie constatntă în pregătirea membrilor “Gărzii Tinere” pentru discursuri publice.

Sursa: gardatinara.md

Şcoala de dansuri moderne 1 Mai — Marş al Solidarităţii sociale