Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: Revenirea la examenele de admitere în universităţi ar fi o soluţie

|versiune pentru tipar||
PSRM / 21 iunie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Acum cîteva zile am făcut o postare pe pagina mea din facebook în care am declarat că revenirea la practica examenelor de admitere în universităţi ar fi o soluţie pentru depăşirea crizei în sistemul educaţional.

Ceea ce s-a întîmplat în acest an cu examenele de la BAC demonstrează că nici ministerul nu e competent, nici sistemul în general nu este funcţionabil. Miza exagerată care se acordă examenelor de la BAC generează şi corupţie, şi stres maladiv la copii. Dacă s-ar reveni la examenele de admitere în universităţi, miza BAC-ului s-ar diminua considerabil. Corespunzător, s-ar diminua şi amploarea corupţiei în şcoli, dar şi stresul liceenilor. Suplimentar, am mai obţine un filtru calitativ de selecţie — examenele de trecere în universităţi, în cadrul cărora abiturienţii vor trebui să demonstreze cunoştinţe de specialitate şi unde motivaţia tinerilor va fi mai înaltă, deci şi nivelul lor de instruire va avea de cîştigat.

Astăzi, am fost plăcut surprins să aflu că şi comunitatea de experţi a ajuns la concluzia privind oportunitatea revenirii la examenele de admitere în universităţi. Experţii de la IDIS “Viitorul” au prezentat astăzi un studiu care constată efectele benefice care le-ar avea examinarea pentru admiterea universitară.

Le recomand guvernanţilor, în primul rînd “incoruptibililor” de la Ministerul Educaţiei, să ia în considerare opinia experţilor şi să înceapă de pe acum (cît încă n-au fost demişi) reformarea sistemului de absolvire şi admitere. Şi, în general, ar fi bine ca şi miniştrii să treacă şi ei un test de competenţă pentru admiterea în funcţie; atunci am avea mai mulţi tehnocraţi şi mult mai puţine cadre partinice şi părtinitoare.

Sursa: dodon.md

“Soluţia” vine cu un regulament pentru problemele mansardelor din Chişinău Igor Dodon si Zinaida Greceanii s-au întîlnit cu Andrei Fursenko