Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii iniţiază Moţiunea de demitere a Ministrului Educaţiei Mihai Şleahtiţchi

|versiune pentru tipar||
PSRM / 17 mai 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

De astăzi grupul parlamentar al socialiştilor iniţiază moţiunea ce prevede demisia ministrului educaţiei. Declaraţia a fost făcută pentru presă de către Igor Dodon, preşedintele PSRM, deputat în Parlamentul RM.

“Noi am cerut anterior de la conducerea Guvernului să-l demită pe ministrul educaţiei Mihai Şleahtitchi pentru faptul că acesta readuce în scoli cursul de istorie a românilor. Însă pînă în prezent, nici acest ministru anti-statalist nu a fost demis, nici dispoziţia acestuia nu a fost anulată. Asta înseamnă că trebuie să luăm măsuri mai categorice.

În opinia noastră, a socialiştilor, în şcolile din Republica Moldova trebuie să fie predată nu «Istoria românilor», ci «Istoria Moldovei», istoria acestei ţări, aşa cum se obişnuieşte în alte ţări europene.

Drept temei pentru cererea noastră de a fi predat cursul de «Istoria Moldovei» există atît exemplul altor ţări, deja menţionat, cît şi factori de ordin sociologic şi identitar.

În primul rînd, majoritatea covîrşitoare a populaţiei băştinaşe a Republicii Moldova se autoidentifică drept moldoveni. Deci, predarea unei istorii a românilor este absolut alogică şi este subversivă pentru identitatea noastră ca popor.

În al doilea rînd, sondajele de opinie arată că cetăţenii Republicii Moldova pledează pentru denumirea cursului de «Istoria Moldovei». Vă amintesc că sondajul realizat de Garda Tînără a Partidului Socialiştilor a arătat că peste 73% din cetăţeni vor «Istoria Moldovei» în şcoli. Iar potrivit Barometrului de Opinie Publică, 64% din moldoveni pledează pentru «Istoria Moldovei». În acelaşi timp, numărul celor care îşi doresc «Istoria românilor» este minor, de 15% doar.

Deputaţii socialişti vor inainta în următoarele zece zile proiectul moţiunii, însă pentru a fi iniţiată moţiunea, ca procedură, e necesară susţinerea a cel puţin 15 deputaţi.

De aceea, venim astăzi cu un apel oficial către deputaţii din PCRM şi din PD să sprijine această moţiune.

Eu sper foarte mult că se vor găsi încă cel puţin 12 deputaţi în acest Parlament care să contribuie la scoaterea «Istoriei românilor» din şcoli şi includerea în curriculumul şcolar a «Istoriei Moldovei», aşa cum prevede raţiunea protecţiei statului şi identităţii noastre moldoveneşti”, a spus Igor Dodon.

Sursa: socialistii.md

Chirtoacă, ai grijă de Chişinău! Dodon, despre strategia “Moldova 2020”: Parcă ar fi o teză de licenţă a unui student de la ASEM