Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

“Soluţia” vine cu un regulament pentru problemele mansardelor din Chişinău

|versiune pentru tipar||
PSRM / 20 iunie 2012 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Juriştii Fundaţiei de Binefacere “Soluţia”, împreună cu Elena Danu, consilier municipal din partea Partidului Socialiştilor, au pregătit un regulament-cadru de rezolvare a problemelor legate de construirea mansardelor pe clădirile din capitală. Proiectul regulamentului va fi depus la Cancelaria Primăriei astăzi, 20 iunie.

Consilierul municipal Elena Danu a declarat, în cadrul conferinţei de presă de astăzi, că anterior liberalul Oleg Cernei a promis că va veni cu un astfel de regulament pentru construcţia mansardelor, dar a trecut mai bine de jumătate de an şi nu s-a întâmplat acest lucru.

Potrivit juriştilor Vasile Bolea şi Grigore Novac, temei pentru propunerea unui astfel de regulament a servit faptul că tot mai mulţi locatari protestează împotriva acestor construcţii. Regulamentul propus prevede că pentru a construi o mansardă este nevoie de acordul tuturor proprietarilor de apartamente din blocul vizat. De asemenea, obligatoriu este nevoie de certificatul de urbanism şi de expertiza blocului, efectuată de către o comisie de control formată atât din reprezentanţii proprietarilor, cât şi din cei ai Primăriei.

În altă ordine de idei, juriştii Fundaţiei de Binefacere “Soluţia” au mai comunicat că pregătesc un proiect de decizie, care la fel va fi înaintat spre aprobare Consiliului municipal. Se propune ca datoriile la serviciile comunale mai vechi de 3 ani, adică până la 1 iulie 2009, să fie anulate. Juriştii spun că o astfel de prevedere este şi în Codul Civil, dar mulţi oameni nu o cunosc. Întreprinderile ar trebui să fie mai responsabile şi să aibă destui angajaţi care să colecteze datoriile de la locatari la timp.

Reprezentanţii “Soluţia” au mai menţionat că au acţionat în instanţa de judecată Primăria Chişinău, dar şi Guvernul pe mai multe cauze. Una din ele vizează obligarea persoanelor care se debranşează de la sistemul centralizat de termificare să achite în continuare furnizorului 20% din suma calculată pentru încălzirea suprafeţei locative. Juriştii “Soluţia” se declară şocaţi de comportamentul administraţiei locale şi centrale, menţionând că juriştii Primăriei nici nu au binevoit să se prezinte la şedinţele de judecată în două cazuri.

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon şi Zinaida Greceanîii vor participa la un Forum economic internaţional din Sankt-Petersburg Igor Dodon: Revenirea la examenele de admitere în universităţi ar fi o soluţie