Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Tinerii Gardişti au prezentat “Cartea memoriei” şi filmul “Cei 9 veterani”

|versiune pentru tipar||
PSRM / 22 iunie 2012 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, 22 iunie, a avut loc o conferinţă de presă organizată de aripa tînără a PSRM “Garda Tînără”. Conferinţa a fost consacrată bilanţului acţiunilor prilejuite Zilei Victoriei, precum şi prezentării “Cărţii memoriei” şi filmului documentar “Cei 9 veterani”.

La conferinţă au mai participat reprezentanţii a cîteva organizaţii obşteşti: Nina Dimoglo — mişcarea de tineret “Ileri” din Găgăuzia, şi Petru Donţov, reprezentantul Comunităţii ruse, consilier municipal din partea PSRM.

Vă amintim că, anterior, la 27 aprilie curent, în cadrul unei conferinţe de presă, tinerii gardişti au prezentat un proiect de proporţii, care a cuprins mai multe acţiuni şi măsuri dedicate Zilei Marii Victorii. Toate cele planificate şi prezentate le-au reuşit băieţilor de minune.

“Au fost desfăşurate mai multe evenimente în cadrul acţiunii «Ţinem minte, ne mîndrim!». Am făcut ordine la sute de morminte ale ostaşilor căzuţi, am repartizat mii de Panglici ale Sf. Gheorghe în toată Moldova, am felicitat veteranii din toate raioanele. Totodată, a fost organizată o cursă automobilistică prin locurile gloriei militare din Moldova, iar de Ziua Victoriei tinerii gardişti au depus flori la Complexul Memorial «Eternitate» şi au organizat o paradă solemnă, un concert festiv, o bucătărie de campanie pentru veterani, la Complexul Memorial «Capul de pod Şerpeni». Şi iată, etapa finală a tuturor acţiunilor este lansarea «Cărţii memoriei» şi a filmului «Cei 9 veterani», consacrate zilei de 22 iunie, ziua cînd a început Marele Război pentru apărarea Patriei”, a relatat activistul Gărzii Tinere, Serghei Doina.

Proiectul întitulat “Cei 9 veterani” este alcătuit din 2 elemente — un film de durată medie şi “Cartea memoriei” — o culegere de amintiri de pe front. Filmul, avînd durata de 45 de minute, este compus din 9 istorii, povestite de înşişi veteranii. Este vorba despre istoriile celor care au văzut cu ochii proprii ororile acelui război. Cei care au fost martorii evenimentelor tragice din parioada anilor 1941–1945.

Marina Radvan: “Credem că o astfel de memorie ne este, indiscutabil, foarte importantă şi apreciem posibilitatea de a auzi relatările unor oameni cu adevărat marcanţi. Graţie unor astfel de proiecte, precum este proiectul nostru, tinerii de astăzi şi, important, cei de mîine îi vor ţine minte pe cei care le-au dăruit viitorul luminos şi un cer senin deasupra capului. Părerea mea este că eforturile noastre n-au fost zădarnice şi multă lume, mulţi dintre voi, vor simţi interesul pentru a citi cartea şi a viziona acest film”.

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon: Despre federalizare Igor Dodon si Zinaida Greceanii au depus flori la Complexul memorial Piskariov din Sankt-Petersburg