Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Noaptea de Ivan Kupala…

|versiune pentru tipar||
PSRM / 7 iulie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Probabil cea mai magică şi misterioasă noapte a anului este noaptea, este noaptea solstiţiului de vară 6 spre 7 iulie — sărbătoarea lui Ivan Kupala. Această sărbătoare populară strămoşească a culturii slavone a aniversată anul acesta la Chişinău conform tradiţiilor şi obiceiurilor caracteristice — cu sărituri peste rug şi căutarea “florii de ferigă”.

Se consideră că în noaptea de Ivan Kupala poate fi găsită floarea de ferigă, şi care toată viaţa va arăta calea spre comoară. Iar fetele, dînd drumul pe apă la coroniţe de flori cu lumînări aprinse, îşi pot afla destinul, de asemenea, cine va sări mai reuşit şi mai sus peste rug, acela va fi mai fericit.

Toate acestea au putut fi realizate în noaptea lui Ivan Kupala de cei care au fost prezenţi pe malul lacului în sectorul Botanica, unde datorită eforturilor comune ale organizaţiilor obşteşti, de tineret şi etnoculturale a avut loc o grandioasă celebrare a acestui eveniment. Garda Tînără a fost nu doar unul dintre organizatorii acestei activităţi, membrii acesteia au participat activ la festivităţile desfăşurate.

Programul îmbelşugat cu diverse concursuri a permis fiecărui participant să-şi găsească ocupaţie pe plac — să pornească în căutarea “comorii”, să participe în “concursul de tras cu arcul”, să lase o “urmă în istorie”, încercîndu-şi capacităţile artistice în pictură, să guste bucate naţionale şi pur şi simplu să cînte şi să danseze pînă dimineaţa!

Evenimentul cel mai spectaculos şi captivant al serii a fost teatrul de foc viu — Fire-show. Este uimitor, cum focul viu, care este destul de periculos, în mîini dibace ale artiştilor devine blînd şi cuminte.

În finalul serii a avut lor un concert de muzică rock în aer liber cu participarea interpreţilor noştri moldoveni — Timur Panteleev şi Korci. Ei au interpretat cîntece mai vechi de mult cunoscute, precum şi cele noi, dar îndrăgite deja de mulţi.

Încetul cu încetul seara s-a transformat în noapte. Iar noaptea este tocmai timpul pentru a sări peste rug! Căci particularitatea principală a nopţii lui Ivan Kupala este focul purificator. Cuplurile de îndrăgostiţi au sărit împreună, luîndu-se de mîini, după cum se credea în trecut, în semn de devotament puternic şi pentru a feri dragostea sa de invidie şi răutate. Iar cei ce au sărit singuri — s-au străduit să sară cît mai sus, pentru a atrage în viaţa sa mai multă fericire.

Sărbătoarea s-a finalizat cu slobozirea pe apă a coroniţelor de flori, pe care fetele tinere, în speranţa de a-şi întîlni ursitul le-au dat drumul să plutească pe apă.

Sursa: gardatinara.md

Filat trebuie să se lase de rugăciuni şi să întreprindă acţiuni concrete de ajutorare a agricultorilor Garda Tînără din Republica Moldova exprimă condoleanţe tuturor locuitorilor regiunii Krasnodar din Rusia