Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Garda Tînără este contra autoritarismului în Moldova!

|versiune pentru tipar||
PSRM / 17 iulie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Aripa tînără a Partidului Socialiştilor — Garda Tînără din Republica Moldova condamnă cu fermitate şi se exprimă împotriva proiectului de lege, care condamnă “crimele regimului totalitar comunist” în fosta RSS Moldovenească şi care interzice utilizarea simbolicii comuniste pe teritoriul republicii.

Hotărîrea adoptată pe 12 iulie de către Parlamentul Republicii Moldova prevede:

“Art. 1. — Se ia act de Raportul privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului totalitar comunist din Republica Moldova, elaborat de Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, constituită prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 165-V din 14 ianuarie 2010.

Art. 2 — Se condamnă regimul totalitar comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească care a comis crime împotriva umanităţii, precum şi acţiunile tuturor persoanelor care au contribuit la comiterea acestor crime.

Art. 3. — Se interzice utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova în scopuri politice a simbolurilor regimului totalitar comunist (secera şi ciocanul, etc.) şi promovarea ideologiilor totalitare”.

Noi considerăm că noua lege este o manifestare de autoritarism, în forma sa pură, şi o suprimare a normelor democratice de către majoritatea de guvernământ din Republica Moldova, deoarece această lege nu este altceva decît o răfuială politică cu Partidul Comuniştilor aflat în opoziţie. O astfel de “metodă” de luptă politică cu opoziţia într-o societate democratică este inadmisibilă! Noi susţinem poziţia Partidului Socialiştilor, deputaţii din partea căruia s-au exprimat împotriva acestui proiect de lege. Amintim că pe data de 12 iulie proiectul de lege a fost votat în două lecturi doar de către deputaţii coaliţiei majoritare. Prezenţa în sală a 53 de deputaţi din partea Alianţei le-a permis să decidă în acest sens de sine stătător.

De asemenea considerăm că în spatele acestui proiect de lege se ascunde intenţia Alianţei de guvernare de a distruge memoria trecutului sovietic al ţării noastre. Politicienii prin diverse metode încearcă să rescrie istoria, denigrînd trecutul, nimicind astfel memoria istorică a poporului nostru.

Totodată, autorităţile probabil nu ţin cont de (sau, invers, contează pe) faptul că legea adoptată va stîrni neînţelegere în societatea moldovenească şi va provoca conflicte interne.

Sursa: gardatinara.md

La Moscova Igor Dodon s-a întîlnit cu Serghei Narîşkin La Moscova Igor Dodon s-a întîlnit cu Tatiana Valovaya