Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţia PSRM cu privire la consecinţele evenimentelor de la Bălţi, din 5 august, 2012

|versiune pentru tipar||
PSRM / 6 august 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova
  1. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova condamnă cu vehemenţă tentativa provocatoare de a organiza, la 5 august, 2012, “marşul unionist” în oraşul Bălţi, care a fost suprimată de forţele patriotice consolidate ale ţării. Unionismul în calitatea sa de ideologie de anihilare a statalităţii moldoveneşti, trebuie să fie pus în afara legii. Actuala acţiune a unioniştilor abia nu s-a soldat cu o mare vîrsare de sînge, întreaga responsabilitate pentru care ar fi revenit organizatorilor “marşului”. Provocatorii — la răspundere!
  2. Partidul Socialiştilor condamnă cazurile de violenţă, care au fost înregistrate, din ambele părţi, în timpul evenimentelor din 5 august. Totodată, în opinia Partidului Socialiştilor, principala vină pentru aceste incidente o poartă organizatorii “marşului unionist”. Vinovaţii să fie judecaţi!
  3. Partidul Socialiştilor îşi exprimă nedumerirea în raport cu decizia judecătoriei oraşului Bălţi, care a respins solicitarea Primăriei oraşului Bălţi de a interzice marşul unioniştilor. Instanţa de judecată s-a condus de motive politice, fără a ţine cont de eventualele urmări ale acestei acţiuni. Această decizie de judecată este o confirmare în plus a politizării sferei judecătoreşti în Moldova şi a necesităţii reformării fundamentale a întregului sistem al puterii judiciare în Republica Moldova. Cerem realizarea reformei judiciare!
  4. Partidul Socialiştilor remarcă lucrul excelent şi bine organizat al poliţiei pentru contracararea dezordinilor, asigurarea vieţii şi securităţii participanţilor la acţiunile din 5 august, în oraşul Bălţi, exprimînd mulţumire poliţiştilor pentru lucrul efectuat. Poliţia — cu poporul!
  5. Partidul Socialiştilor, în decursul ultimilor luni, s-a pronunţat în repetate rînduri în favoarea ideii privind federalizarea Moldovei. Evenimentele din 5 august au confirmat o dată în plus că Republica Moldova, care are în componenţa sa regiuni diferite din punct de vedere al componenţei etnice şi structurii sociale, stă în pragul dezmembrării teritoriale. Federalizarea Moldovei este unica posibilitate de a preveni dezintegrarea unui stat unic. Federalizarea — salvarea Moldovei!
  6. Partidul Socialiştilor menţionează că, pentru prima dată, forţele patriotice ale Moldovei şi-au demonstrat unitatea în faţa unui pericol comun, care poartă numele de unionism. Totuşi, acest pericol este atît de mare, încît doar unitatea durabilă a tuturor forţelor patriotice este capabilă să-l prevină. Partidul Socialiştilor vine cu un nou apel către toate forţele patriotice de a forma o coaliţie unică de opoziţie “Pentru Moldova”, care va asigura pentru noi toţi posibilitatea de coordonare a eforturilor în cadrul tuturor acţiunilor noastre de mai departe. Cu toate diferenţele ce există între noi, avem un scop unic şi un singur inamic, acest lucru fiind demonstrat de evenimentele de la Bălţi. Cît sîntem uniţi, sîntem de neînvins!
  7. Partidul Socialiştilor îşi exprimă regretul faţă de reflectarea tendenţioasă a evenimentelor de către mai multe mijloace de informare în masă, astfel locuitorii republicii fiind lipsiţi de posibilitatea de a primi informaţii ample şi obiective privind evenimentele reale ce au avut loc la Bălţi şi care a fost poziţia şi rolul locuitorilor neindiferenţi ai capitalei nordice a Moldovei. Or, este vorba despre mii de orăşeni. Jurnalişti! Vă îndemnăm să respectaţi cerinţele profesionale.
  8. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova îşi exprimă gratitudinea şi sprijinul tuturor locuitorilor oraşului Bălţi. Acest oraş a devenit un adevărat simbol al rezistenţei faţă de ideologia destructivă a unionismului, care ne divizează societatea şi reprezintă un pericol real pentru existenţa statului nostru. Locuitorii Bălţilor s-au manifestat drept adevăraţi eroi şi patrioţi ai ţării sale. Partidul Socialiştilor este dispus să fie un apărător fidel al intereselor municipiului Bălţi şi al locuitorilor acestuia în Parlamentul Republicii Moldova. Sîntem mîndri de voi, bălţeni!

Sursa: socialistii.md

Astăzi oprim “marşul unioniştilor”, mîine — distrugerea statului! Igor Dodon cheamă la colaborare Partidul Comuniştilor