Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Astăzi oprim “marşul unioniştilor”, mîine — distrugerea statului!

|versiune pentru tipar||
PSRM / 6 august 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Adepţii unirii dintre Moldova şi România s-au găsit nevoiţi să renunţe la desfăşurarea marşului programat pe 5 august în mun. Bălţi şi să se întoarcă în Chişinău. Această s-a întîmplat datorită rezistenţei manifestate atît de către locuitorii oraşului, cît şi de către diferite partide politice şi organizaţii obşteşti, care militează pentru consolidarea statalităţii Republicii Moldova.

Aripa tînără a Partidului Socialiştilor — Garda Tînără, împreună cu Federaţia naţională de luptă “Voievod” au desfăşurat în această zi în Bălţi o contra-acţiune paşnică împotriva marşuluiu antistatal al unioniştilor şi extremiştii neofascişti. În pofida faptului că între locuitorii oraşului, însă mai mult între reprezentanţii organizaţiilor, care se califică drept patriotice — au avut loc un şir de confruntări, printre revoltanţii şi aruncătorii de pietre s-a găsit loc şi pentru o manifestaţie paşnică.

Garda Tînără în cadrul campaniei “Iubesc Moldova” a împărţit mii de steguleţe în centrul oraşului. De asemenea, s-au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Activiştii organizaţiei s-au prezentat în calitate de pacificatori, care încă o dată şi-au exprimat dragostea faţă de Patrie. Tinerii gardieni au luat parte la activităţile desfăşurate, dar nici într-un caz la protestul violent contra unioniştilor, a menţionat Vlad Bătrîncea.

În cadrul manifestaţiei au participat circa 4 mii de persoane, de asemenea au dislocate peste 600 de angajaţi ai Ministerului de Interne.

Mai detaliat despre ceea ce s-a întîmplat în Bălţi în această zi ne-au povesti însăşi membrii organizaţiei, prezenţi la faţa locului. Ei ne-au povestit despre emoţiile şi sentimentele în legătură cu evenimentele din 5 august.

Mihail Ahremţev, GT Bălţi: Întotdeauna oraşul din nordul Moldovei, denumit Bălţi a fost cunoscut prin fermitatea sa şi temperamentul combativ. Şi această fermitate s-a transmis şi Gărzii Tinere, care din ianuarie activează şi în Bălţi. Noi întotdeauna am fost şi vom rămîne în fruntea problemelor oraşului, reacţionăm rapid la evenimentele ce au loc în ţară şi în special în Bălţi. Şi era o problemă de principiu să nu admitem acţiuni fasciste pe străzile oraşului nostru.

Pe 5 august, în Bălţi, Garda Tînără şi-a demonstrat poziţia faţă de unionişti nu prin cuvinte, ci prin fapte. Deşi am ştiut în prealabil despre pregătirea unor provocări, necătînd la acest fapt noi nu i-am dezamăgit pe bălţieni şi am ieşit. Drapelele de luptă ale lui Ştefan, lozince patriotice şi steagurile “Iubesc Moldova” — au fost răspunsul nostru la agresiune. În pofida escalării ostilităţii — de la începutul pînă la sfîrşitul manifestaţiei, Garda Tînără s-a afirmat ca o organizaţie raţională, hotărîtă, capabilă să acţioneze în orice condiţii şi circumstanţe fară a se lăsa la provocări. Noi nu am aruncat ouă sau pietre. Anume noi am devenit o insulă a liniştii, care se afla în epicentrul acţiunilor. Unioniştii nu au trecut, marşul fasciştilor a fost zădărnicit. Cel mai mult la această victorie au contribuit însăşi locuitorii oraşului, care nu au rămas indiferenţi. Cu toate acestea, Garda Tînără a avut şi ea un aport semnificativ.

În final pot adăuga că Garda Tînără va păzi ordinea în oraşul nostru. Nu într-un mod agresiv, fără a distruge clădiri, fără a bate oamenii, fără a devasta proprietatea cuiva — totuşi, întotdeauna vom apăra cu fermitate oraşul nostru- Bălţi şi ţara noastră — Moldova.

Dumitru Baciu, reprezentantul GT Chişinău: “De mult timp aşteptam această zi ştiind că unioniştii pun la cale un marş in oraşul Bălţi, mi-am dorit sa fiu şi eu la acest eveniment pentru a-mi putea apăra patria de cei care vor sa ne distrugă ţara. Am fost plăcut surpins de bălţenii care ne-au întîmpinat cu aplauze în centrul oraşului, în timp ce purtam tricourile «Iubesc Moldova» şi steagurile ce demonstrau patriotismul nostru.

Garda Tînără a dat dovadă de educaţie, bună organizare şi dragoste faţă de ţara noastră, fără a se implica în bătăi sau provocări, organizate probabil de către unionişti sau cei care stau în spatele lor. Am protestat paşnic împotriva unionismului, formînd un zid de apărare în centrul oraşului Bălţi, nepermiţînd unioniştilor să-şi desfăşoare marşul antistatal în centrul oraşului.

Eu, personal nu urăsc românii şi nu am nimic împotriva lor, îmi doresc doar să ne lase în pace şi să nu ne distrugă ţara. Moldovenii care se cred români nu au decît să respecte constituţia moldovenească, ori acţiunile lor sunt ilegale. Aşadar ce au căutat, aceea au primit. Sunt mulţumit că am putut să opunem rezistenţă împreună cu locuitorii oraşului şi cu alţi patrioţi care au venit din diferite colţuri ale ţării pentru a nu permite unioniştilor să ne rupă Ţara — bucată cu bucată.

Să le fie de învăţătură românilor acest marş şi să înţeleagă că moldovenii nu se vor lăsa călcaţi în picioare, deoarece sunt patrioţi adevăraţi ce-şi apără ţara de diferite gunoaie, gunoaie ce vor să inmormînteze istoria Moldovei!!! Sunt sigur că şi pe 16 septembrie (viitorul lor marş in Chişinău) Moldovenii vor ieşi în stradă şi le vor opune rezistenţă, pentru a nu le permite să murdărească deminitatea şi Istoria Moldovei. Garda Tînără mereu va apăra interesele poporului şi va sta umăr la umăr cu adevăraţii patrioţi ai Moldovei. «Să spunem NU laşilor unionişti». Iubesc Moldova şi cu aceasta mă mîndresc”.

Alexandru Nesterovschi, GT Bălţi: “Pe 5 august, Garda Tînără şi-a ţinut promisiunea de a nu da voie fasciştilor în capitala de nord — oraşul Bălţi. Împreună cu federaţia «Voievod» noi am ieşit la un protest paşnic contra unioniştilor, care au încercat să traverseze într-un marş pămîntul moldovenesc, străzile capitalei de nord a Moldovei. Noi nu am adus pietre, nu am avut cu noi ouă — noi am ieşit pentru a îngrădi şi pentru a împiedica forţele pro-fasciste să pătrundă în centrul oraşului. Drapelele lui Ştefan, lozince patriotice şi încrederea în propriile puteri — aceasta a fost principala şi unica armă utilizată de noi ieri la Bălţi. Planul iniţial de forma o linie comună cu toţi cei prezenţi a fost zădărnicit îndată ce în aer au apărut pietre şi ouă. Anume din acest motiv, Garda Tînără a stat aproape de prima linie, însă nu s-a implicat, avînd nici o dorinţă să participe în provocări directe — noi nu procedăm astfel. Noi am format un cordon de protecţie, spijinindu-i pe cei ce se aflau în faţa noastră. Propria poziţie trebuie demonstrată doar prin metode paşnice şi eficiente. Aşa am procedat pe 5 august — aşa vom proceda şi în viitor”.

Marina Radvan, GT Chişinău: “Evenimentale de ieri din or. Bălţi au provocat reacţii puternice, atît din partea diferitor partide şi mişcări, cît şi din partea bălţenilor. Un lucru este clar — prin metode radicale noi nu von reuşi să consolidăm ţara şi cetăţenii acesteia. Anume din acest motiv, ieri, Garda Tînără a ieşit cu drapelele campaniei «Iubesc Moldova», care promovează valorile naţionale moldoveneşti. Poziţia noastră este poziţia celor care militează pentru statalitatea Moldovei, şi considerăm că în condiţiile prezente create în ţară, nu trebuie să cedăm la provocările lansate de diverse organizaţii unioniste, în schimb să promovăm o politică corectă proprie”.

Ilia Panasiuc, GT Chişinău: “Unionismul este un fenomen groaznic, care nu ar trebui să fie prezent în ţara noastră, ieri în or. Bălţi, noi am fost printre acei, care au participat în mod activ la marşul contra unioniştilor şi au oprit gloata invadatorilor români. Noi i-am dat de înţeles că nu vom permite românilor aşa simplu să calce în picioare independenţa noastră. De remarcat, în mod special poziţia hotărîtoare a celor din Bălţi, care au ieşit contra unionismului cu mîndrie şi capul ridicat, fără a lăsa o şansă pentru realizarea planului lor murdar. În final aş dori să menţionez că în opinia mea unionismul trebuie declarat în afara legii, iar orice încercare de a repeta aceste marşuri cotropitoare să fie anihilată din start”.

Sursa: gardatinara.md

Tinerii socialişti vor promova mesajul “Iubesc Moldova” pe 5 august la Bălţi Declaraţia PSRM cu privire la consecinţele evenimentelor de la Bălţi, din 5 august, 2012