Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

“Steaua fără nume” a răsărit deasupra oraşului Basarabeasca

|versiune pentru tipar||
PSRM / 16 octombrie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Un adevărat cadou pentru cei care preţuiesc frumosul şi spectatorii avizi de teatru din oraşul Basarabeasca a fost oferit de către actorii teatrului de amatori “Debut”. În această sîmbătă, pe 13 octombrie pe cerul oraşului a răsărit “Steaua fără nume”. Probabil v-aţi dat deja seama că este vorba despre piesa de teatru cu aceeaşi denumire, care a fost jucată pe scenă de către trupa de amatori a Gărzii Tinere din oraşul Basarabeasca pentru prima dată.

Această piesă, scrisă de către dramaturgul român Mihail Sebastian în prima jumătate a secolului trecut, a fost de multe ori jucată pe scenele celor mai bune teatre din lume, iar ecranizarea acesteia, care a apărut în anii ’70 ai secolului trecut este actuală şi în prezent. Istoria ciudatului profesor de astronomie şi a femeii frumoase Mona — farmecă, iar tristeţea, natura neobişnuită a caracterelor, cerul înstelat, cazinoul, dorinţa de a evada undeva şi de a găsi un loc ascuns sunt destul de relevante şi pentru Moldova de astăzi.

În general, “Steaua fără nume” în interpretarea actorilor din Garda Tînără cu siguranţă a reuşit. Aici a fost tot ceea ce, probabil a şi conceput iniţial autorul — şi incorigibilul astronom visător, şi fata nălucită, care insuflă viaţă în tot ce o înconjoară şi atmosfera proprie oraşului de provincie şi locuitorilor săi, care au norocul să urmărească desfăşurarea evenimentelor.

Actorii au reuşit să păstreze şi ideea piesei: profundă şi în acelaşi timp atît de simplă despre faptul că uneori este mai simplu să descoperi o stea, decît să-ţi înţelegi şi să-ţi păstrezi iubita.

Scenele melodramatice jucate de actori nu au lăsat nici un spectator indiferent, iar la finalul piesei — spectatorii practic au scăldat actorii în aplauze. Apropo, despre actori.

Rolurile au fost interpretate: Gribnenco Iacov, Valuţa Anastasia, Gribnenco Alexandru, Cebanu Vladimir, Gribnenco Sofia, Boghean Mariana, Şerguţa Vitalie, Vanica Vasile.

În calitate de invitat de onoare în această zi a sosit preşedintele Partidului Socialiştilor — Igor Dodon, care deja de mai multe ori a vizitat oraşul Basarabeasca cu o deosebită plăcere. La finalul piesei, el a mulţumit actorilor pentru un spectacol extraordinar, a înmînat diplome de onoare, şi, de asemenea, — a promis să acorde tot sprijinul teatrului “Debut”.

— Talentul, cum zice bine-cunoscutul proverb, — trebuie susţinut. Mai ales cînd vorbim despre Moldova, — a comentat Igor Dodon dorinţa sa de a promova teatrul “Debut” la nivel republican.

Menţionăm că acest eveniment a avut loc în cadrul bine-cunoscutei Campanii naţionale sociale “Iubesc Moldova”. Acest proiect a fost lansat în primăvara 2011 şi deja de doi ani este în desfăşurare la noi în ţară. Pe parcursul acestui timp în cadrul campaniei a au avut loc zeci de acţiuni, activităţi, sărbători şi concerte. De acum încolo în lista activităţilor pot fi incluse şi piesele de teatru.

Sursa: gardatinara.md

Stataliştii, unioniştii şi poziţia surselor mass-media Socialiştii nu vor participa la votarea şi repartizarea funcţiilor în Primărie