Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Festivalul International de Sah “Toamna Moldovei”

|versiune pentru tipar||
PSRM / 1 noiembrie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Tradiţional în vacanţa de toamnă elevii pasionaţi de şah din municipiul Chişinău participă la turneul “Toamna Moldovei” organizat de Şcoala Sportivă Specializată nr.7 de şah. Ediţia din acest an a fost una specială.

Propunerea comisiei pentru copii şi juniori a federaţiei de şah de a organiza un festival de şah între copii cu premii substanţiale şi cu invitarea tinerilor şahişti din alte ţări, a fost susţinută de conducerea Federaţiei. Cu ajutorul Preşedintelui Federaţiei D-lui Igor Dodon şi a Academiei de şah “Bologan” au fost mărite considerabil premiile. Astfel premiul pentru locul 1 în turneul principal a fost stabilit în sumă de o mie două sute lei. O premieră absolută în Republica Moldova.

Festivalul s-a desfăşurat în perioada 27 — 31 octombrie în incinta Şcolii Sportive Specializate de şah (str. Vasile Lupu, 14). Dacă în anii trecuţi la turneu participau pînă la o sută de elevi, la ediţia actuală au participat 168 de şahişti. Pe lîngă chişinăueni au venit să lupte pentru trofee oaspeţi din Comrat, Tiraspol, Bălţi, Dubăsari, Leova, Rîbniţa, Orhei, Căuşeni, Rezina şi Criuleni.

De remarcat că în conformitate cu regulamentul turneului la festival au fost admişi numai şahişti pînă la 16 ani cu categorie sportivă, aceasta a exclus prezenţa începătorilor, care ar putea primi “mat copilăresc”. Competiţia s-a desfăţurat după sistemul elveţian.

În turneul principal doi chişinăuenii au acumulat cîte 7,5 puncte în 9 partide. A fost nevoe de calcularea coeficienţilor de departajare. Premiul principal a fost cucerit de Nichita Morozov premiant al Campionatului Europei din Bulgaria (2011), iar locul doi i-a revenit lui Valeriu Iovcov.

Pe locul 3 s-a clasat alt şahist din capitală Egor Procop cu 6,5 puncte.

Între fete, la categoria de pînă la 16 ani primul loc l-a ocupat campioana Moldovei Olga Hîncu, iar locurile 2 şi 3 le-au împărţit Gabriela Cazacu şi Valeria Goian (toate fetele din Chişinău).

În grupa băieţilor pînă la 14 ani s-au evidenţiat Cristian Grama din Chişinău (locul 1), Igor Petruli (Dubăsari) pe locul 2 şi Nichita Chetrari din Chişinău (locul 3). Între fete cea mai puternică s-a dovedit a fi Gîtu Paula din Bălţi, iar locul 2 şi 3 le-au împărţit Diana Daicu şi Galina Lesnic (ambele din Chişinău).

În turneul pînă, la 12 ani, toate cupele au rămas în Chişinău. Doi baeţi au demonstrat o pregătire formidabilă. Andrei Macovei a acumulat 8,5 puncte cu o singură remiză în ultima partidă, iar Nicolae Calincov cu 8 puncte la activ s-a situat pe locul 2. Pe locul 3 s-a clasat Lilian Gangan.

Între fete cea mai bună pregătire a demonstrat-o Anastasia Grigoriţă, care a acumulat 6 puncte, iar pe următoarele locuri s-au clasat Elizaveta Lichii şi Valeria Mocanu.

Între băieţi pînă la 10 ani s-au înscris la turneu patruzeci de sportivi.

Ivan Schiţco, premiantul Campionatului Mondial între elevi din Iaşi din luna mai, şi de această dată s-a dovedit a fi mai ager cucerind cupa de aur cu 8 puncte acumulate. Alţi trei jucători au acunulat cîte 7 puncte. Locul 2 i-a revenit lui Alexandr Mişin din Rîbniţa, iar locurile 3 şi 4 le-au ocupat Vladislav Vorobiov şi Laurenţiu Slănină din Chişinău.

Paisprezece fete au luptat pentru cupele destinate fetelor pînă la 10 ani. Cupa de aur a cucerit-o Liudmila Sandeţcaia din Rezina, care a acumulat 6 puncte în 7 runde, iar şahistele din capitală Valentina Verbin şi Valentina Rotaru s-au clasat pe locurile 2 şi 3.

În grupa prichindeilor pînă la 8 ani au luptat 51 de concurenţi. Egor Cozac din Rîbniţa a reuşit să-i depăşească pe toţi adversarii, acumulînd 7,5 puncte. Chişinăuianul Dragoş Cereş a cucerit cupa de argint, iar Stepan Zaiarschii din Tiraspol — cupa de bronz. Între fetiţe pînă la 8 ani

Locul întîi l-a ocupat Felicia Ojog, altă chişinăuiancă Paula Mocanu a cucerit cupa de argint, iar cupa de bronz a plecat la Comrat cu Alina Mihailova.

Premianţii campionatului au fost decoraţi cu cupe, diplome şi premii.

Valeriu Coadă, director-adjunct al Şcolii Sportive Specializate nr.7 de şah din mun.Chişinău, directorul turneului, le-a dorit participanţilor la festival să cucerească cît mai multe medalii şi la Campionatul mondial la şah între copii pe categorii de vîrstă, care se va desfăşura în oraşul Maribor (Slovenia) în perioada 7–19 noiembrie 2012, iar acest turneu, în opinia lui Coadă, a fost o pregătire foarte bună.

Sursa: gardatinara.md

Fracţiune a consilierilor socialişti la Rîşcani Ziua animaţiei împreună cu Garda Tînără