Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Garda Tînără cu sprijinul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a organizat o acţiune de protest în faţa primăriei capitalei

|versiune pentru tipar||
PSRM / 25 ianuarie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Scopul acestui protest a fost de a transmite încă o dată primarului municipiului despre nemulţumirea cetăţenilor privind candidatura sa în această funcţie. Şi aici nu a jucat nici un rol lupta pentru putere sau faptul că dl. Chirtoacă este membrul unui alt partid. Garda Tînără niciodată nu înaintează acuzaţii nejustificate.

Iată că şi de data aceasta, tinerii gardieni s-au adunat în faţa primăriei pentru a cere demisia primarului. Însă aceasta nu a fost o simplă adunare fără obiective clare, doar pentru a atrage atenţie. A fost o acţiune bine planificată, bazată pe fapte şi susţinută de dovezi.

Peste 50 de membri ai organizaţiei, cetăţeni simpli, care s-au alăturat în timpul desfăşurării protestului, toţi în unanimitate cereau demisia primarului.

Participanţii au fost înarmaţi cu pancarte pe care erau înscrise lozincile: “Chirtoacă = groapă”, “Киртоакэ в отставку!”, “Киртоакэ обманул кишиневцев!”, “Mincinos!”, “Demisie!”

Şi toate aceste lozinci nu au fost cîtuşi de puţin exagerate. Acesta este rezultatul lipsei de cunoştinţe şi a profesionalismului conducerii capitalei.

Neonorarea promisiunilor făcute de primar, absenţa unui nivel decent de viaţă, tarifele înalte la serviciile comunale, starea oribilă a drumurilor, incapacitatea de a lua decizii în folosul cetăţenilor, coruptibilitatea funcţionarilor de stat, asta e tot ce ne-a dat guvernarea pînă acum. Se poate de continuat la infinit.

— “Protestul de astăzi este doar un început. Rezultatul va fi demisia primarului! Sper că dl. Chirtoacă ne va auzi, va conştientiza greşeala sa şi singur va demisiona. Deoarece alegerile falsificate nu ne pot oferi persoana potrivită, un lider, care are grijă de cetăţeni, pentru care şi-a asumat responsabilitate!” — a afirmat activista Gărzii Tinere, Marina Radvan.

Ce să mai vorbim, dacă potrivit departamentului anticorupţie primăria ocupă “onorabilul” primul loc în rîndul instituţiilor statului cu cel mai înalt nivel de corupţie.

Circa 400 mln. lei au fost alocate pentru reparaţia drumurilor din capitală, iar aceasta este o sumă imensă. Şi acum uitîndu-ne la ceea ce avem apare o singură întrebare: unde s-au cheltuit banii?

— “Ce înseamnă politică liberală? Guvernarea noastră crede că aceasta înseamnă doar creşterea necontrolată a preţurilor şi atitudine necompetentă faţă de resurse. Automobiliştii achită taxe în buget, şi taxele nu sunt mici. Dar nu e nici un rezultat. Se fac multe investiţii, şi inclusiv de peste hotare. Însă iarăşi, nu e nici un rezultat. Oamenii nu mai suportă! Nu faci faţă, părăseşte funcţia. Aceasta este unica opţiune corectă”, — a comunicat activistul Gărzii Tinere, Valerii Găgăuz.

Timp de doi ani, primarul nu a putut face absolut nimic. Doar haos, creşterea preţurilor, scăderea nivelului de trai. Înseamnă că domnul nu poate ocupa această funcţie, înseamnă că trebuie să plece.

— “Ni se promite viitor european, dar unde este nivelul european de trai?” — a adresat întrebarea, care îi preocupă pe toţi, Valerii Găgăuz.

Doi ani în urmă au fost efectuate lucrările de reparaţie a drumurilor din Chişinău. După cum s-a dovedit, acestea nu au fost reparate, ci au fost în mod iscusit fardate. Termenul minim de valabilitate a unui drum bine reparat este de 10 ani. Au trecut doi ani şi tot machiajul a fost spălat. Drept exemplu pot servi străzile Albişoara, Trandafirilor şi multe altele.

Peste 500 de persoane au nimerit în spital cu traume de diferite grade gravitate în timpul gerurilor de iarnă. Totul din cauza calităţii drumurilor, calităţii proaste a acestora.

Iar tarifele la servicii? Cu salariile existente cetăţenii nu au capacitatea de a achita facturile enorme. Cea mai săracă ţară şi cele mai înalte tarife. De vină sunt doar guvernanţii.

Din nefericire, în ţara noastră cultura protestului este una săracă. Oamenii sunt copleşiţi de problemele permanente şi toate gîndurile se referă la faptul cum să supravieţuiască cu un salariu de nimic într-o ţară atît de “scumpă”.

Numărul de persoane care astăzi s-au alăturat protestului vorbeşte despre faptul că se apropie schimbările spre bine. Oamenii nu mai pot răbda şi păstra tăcere. Oamenii încep să-şi afirme drepturile sale.

— “Aceasta nu este prima şi nu este ultima acţiune pe subiectul dat. În afară de haos, primarul nu a dat nimic oraşului. Auzim doar promisiuni false, nu vedem nici o acţiune. Tarife înalte, nivel scăzut de trai. Populaţia este jefuită. Lucrurile nu pot fi lăsate aşa, vom lupta pînă vom reuşi” — şi-a expus părerea Vlad Batrîncea.

Protestele vor continua, gardiştii sunt fermi pe poziţia sa şi vor continua calea spre realizarea obiectivelor stabilite.

“Învinuitul” însuşi, domnul primar, nu a considerat necesar să iasă la protestatari. El a ignorat această acţiune din motive necunoscute de noi. Probabil dumnealui nu a avut ce reproşa.

Iar în încercările noastre de a fi audiaţi de către primar pentru a afla opinia lui referitor la acuzaţiile înaintate, încă o dată ne-am convins de calitatea activităţii angajaţilor primăriei.

Pentru început ni sa spus că trebuie să facem programare, însă nu se ştie pe ce dată va avea loc întîlnirea. Programările se fac în biroul nr. 10. În faţa acestui birou era o coadă din cei dornici să-l vadă pe primar. S-a întîmplat că doamna care face programările să nu fie pe loc. Cum am înţeles, a ieşit pe cinci minute. Noi am aşteptat mai mult de 20 de minute, însă nimeni aşa şi nu a apărut. În răstimpul în care am aşteptat, încolo şi încoace tot timpul umblau angajaţii primăriei, însă în loc de mape şi hîrtii, cum ar trebui să fie, în mîini aveau ceşti şi ceainice. Totuşi e dificilă munca lor. Iar cetăţenii aflaţi tot în aşteptare la fel ca şi mine oftau doar, şi atît.

Iată cum primăria protejează interesele noastre, iată cum primarul are grijă de cetăţenii săi.

Sursa: gardatinara.md

Igor Dodon s-a întîlnit cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Mukhametshin A trecut în nefiinţă un mare lider şi patriot moldovean