Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: “Sau guvern tehnocrat, sau alegeri anticipate”

|versiune pentru tipar||
PSRM / 19 februarie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Socialiştii consideră că în situaţia politică actuală, există două soluţii care pot schimba cardinal starea lucrurilor: fie instituirea unui guvern tehnocrat, format din profesionişti înaintaţi de toate formaţiunile parlamentare, fie organizarea alegerilor anticipate, care vor aduce la guvernare o coaliţie de stînga, mult mai responsabilă şi concentrată pe rezolvarea problemelor sociale.

Aceste declaraţii au fost făcute de liderul socialiştilor Igor Dodon în cadrul unei conferinţe de presă.

Vedeţi mai jos tezele principale din mesajul lui Igor Dodon.

Igor Dodon este convins că partidele din AIE nu vor mai lua niciodată majoritatea. Dacă anul trecut PL, PLDM şi PD încă au mai fi avut şanse să revină la guvernare, de acum încolo — şanse nu au deloc. Formaţiunile din AIE s-au autocomprimis iremediabil şi următoarea guvernare, de după alegeri, va fi de stînga.

A fost reiterată intenţia socialiştilor de a cere demisia a trei miniştri incompetenţi: Şalaru de la Ministerul Drumurilor, Buliga de la Ministerul Protecţiei Sociale, Negruţa de la Ministerul Finanţelor.

Dodon a mai specificat însă că astăzi nu e clar cine şi pentru ce răspunde la nivel de stat. “Cine ia astăzi decizii în Republica Moldova? Nimănui nu-i este clar cine conduce azi Republica Moldova”, a declarat liderul socialiştilor.

Totodată, în ţară se agravează de la o zi la alta situaţia socio-economică, iar agenda guvernării nu coincide cu agenda socială. În raioane şi la unele întreprinderi de stat există grave probleme de salarizarea a angajaţilor. În unele domenii, bugetarii nu-şi primesc leafa de două-trei luni şi s-ar putea ca lista acestor domenii să se extindă. Cresc tarifele şi cresc preţurile: la alimente, la carburanţi, la rechizite şcolare, la transport, practic la tot. Infrastructura drumurilor este dezastruoasă. Situaţia criminogenă este îngrozitoare, numărul omorurilor şi a crimelor deosebit de grave este în creştere.

Datoria externă a Republicii Moldova a atins un record ruşinos. Banca de Economii mai are zile numărate, dacă statul nu ia chiar astăzi măsuri urgente. Sezonul agricol va începe fără ca agricultorii să beneficieze de subvenţiile solicitate. Reformele antisociale din domeniile învăţămîntului şi sănătăţii au lăsat fără muncă sute şi sute de oameni calificaţi.

În asemenea situaţie, socialiştii consideră că există două soluţii care pot schimba în mod cardinal lucrurile:

Prima soluţie: Crearea unui Guvern tehnocrat, cu miniştri neafiliaţi partinic, selectaţi din mediul profesioniştilor, care să asigure funcţionarea mecanismelor statului pînă la alegerile parlamentare ordinare. Acest Guvern tehnocrat urmează să implementeze politici de protecţie socială, să redreseze situaţia din sectorul financiar, să restabilească bunele relaţii cu Rusia, inclusiv în plan economic, şi să servească interesele Republicii Moldova, nu ale patronilor din străinătate.

A doua soluţie: Alegeri anticipate, care de această dată se vor încheia cu înlăturarea definitivă a partidelor AIE de la guvernare şi instaurarea unei guvernări de stînga. Asta înseamnă că agenda viitoarei guvernări de stînga va fi total diferită în plan intern şi extern, va fi mult mai eficientă şi va fi orientată social.

Săptămîna trecută socialiştii au votat pentru demiterea lui Plahotniuc, în timpul apropiat vor vota demiterea lui Filat, astfel încît să fie create oportunităţi fie pentru organizarea alegerilor anticipate, fie pentru reformatarea din temelie a guvernării.

Orice alt scenariu, fie că e vorba de constituirea AIE-3, fie că e vorba de coaliţii conjuncturale, va duce la perpetuarea haosului actual, va înstrăina şi mai mult clasa politică de societate şi va îngropa şi mai tare Republica Moldova în mizerie şi datorii. Orice alt scenariu va prelungi agonia politică actuală.

Sursa: socialistii.md

Lupta libera in Congazcic Poziţia Partidului Socialiştilor din RM diferă de propunerile Partidului Liberal şi ale Partidului Comuniştilor