Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Marina Radvan: “Artico” este în primejdie

|versiune pentru tipar||
PSRM / 11 aprilie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Centrul Republican pentru Copii şi Tineret “Artico” este unul dintre acele puţine instituţii de nivel republican care oferă posibilitate tinerilor din Moldova să-şi realizeze talentele sale. Însă în pofida statutului său renumit şi a amplasării sale chiar în centrul capitalei, acesta a fost lăsat în voia soartei şi nimeni nu mai are nevoie de el.

Problema constă în faptul că neîntocmirea la timp a documentelor cu privire la posesia teritoriului, în prezent dezvăluie dificultăţi noi în istoria respectivă — cînd conducerea centrului a primit în anul 2008 dreptul la proprietate asupra teritoriilor adiacente s-a aflat că aceste teritorii au proprietari noi cu planurile sale de a construi locuinţe multietajate şi saune VIP. Ei îşi explică acţiunile sale drept unele legitime, deoarece primăria capitalei le-a acordat toate actele necesare pentru aceste terenuri. Şi acest lucru are loc în condiţii în care centrul se află în competenţa Ministerului Educaţiei.

Întregul buget al centrului este cheltuit pe litigii cu proprietarii “noi” şi pentru achitarea datoriilor pentru lucrările de construcţie.

Situaţia centrului “Artico” este una regretabilă — acesta deja de 4 ani este lipsit de încălzire — din momentul reparaţiei capitale a clădirii; iar, în afară de aceasta, clădirea adiacentă adandonată a liceului a devenit un adevărat “azil” pentru cei dependenţi de droguri.

Directorul Centrulului Republican pentru Copii şi Tineret, Sergiu Scarlat nu-şi putea păstra calmul, povestind toate acestea Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, — într-atît era copleşit de durere.

Reamintim că Comisia parlamentară a reacţionat doar acum, deşi fracţiunea Partidului Socialiştilor, inclusiv şi Ion Ceban, reprezentantul direct al Comisiei, de repetate rînduri au făcut declaraţii cu privire la acest subiect în cadrul şedinţelor parlamentare.

Potrivit domnului Ceban, “Artico” — este unul dintre acele puţine centre, de care au nevoie tinerii. Avînd în vedere experienţa sa de lucru în calitate de vice-ministru al educaţiei, precum şi faptul că datorită eforturilor sale au fost restabilite alte centre din Republica Moldova, parlamentarul promite să depună efort maxim în soluţionarea problemelor Centrului Republican pentru Copii şi Tineret “Artico”.

Reamintim că Comisia parlamentară a înaintat deja o cerere către Ministeul Educaţiei cu privire la acest subiect şi aşteaptă din partea acestuia decizii şi acţiuni concrete în timpul a două săptămîni.

Marina Radvan, membrul Consiliului Coordonator al Gărzii Tinere: “Artico” este unicul centru, care ne dăruieşte speranţă pentru viitor. Stimaţi domni ai puterii guvernamentale! Dacă astăzi veţi închide ochii la problemele centrului “Artico”, mîine noi vom rămîne fără nici o realizare în viaţă. Noi solicităm să fiţi responsabili şi să aveţi grijă de cei, care reprezintă viitorul ţării şi care vor avea grijă de Moldova.

Sursa: gardatinara.md

Zinaida Greceanîi s-a întîlnit cu Serghei Naryskin Igor Dodon: Noi am fi votat doar un premier tehnocrat