Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Încă un refuz pentru desfăşurarea referendumului

|versiune pentru tipar||
PSRM / 30 aprilie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului “Anti-Chirtoacă” împreună cu Partidul Socialiştilor şi Garda Tînără a desfăşurat astăzi o acţiune de protest în faţa Judecătoriei Comerciale de Circumscripţie Chişinău.

În cadrul protestului participanţii i-au învinuit pe Mihai Ghimpu şi primarul Dorin Chirtoacă de faptul că aceştia exercită presiune asupra instanţei de judecată şi prin toate mijloacele încearcă să stopeze procesul de creare a grupului de iniţiativă.

Socialiştii au depus cererea în instanţa de judecată încă pe data de 11 martie curent, însă au trecut deja 2 luni şi nu a fost pronunţată nici o decizie. Potrivit legislaţiei, prima şedinţă urma să aibă loc pe 16 martie — după 5 zile de la depunerea cererii, iar în acest context devine evident că fiind cointeresaţi domnii Chirtoacă şi Ghimpu încearcă să influenţeze instanţa de judecată.

Din acest motiv protestatarii au cerut de la judecătoarea Liliana Andriaş o decizie corectă şi echitabilă. “Doamna Liliana Andriaş, noi înţelegem foarte bine că asupra dvs. se exercită presiuni politice din partea reprezentanţilor Partidului Liberal, în special Ghimpu şi Chirtoacă. Ei în mod intenţiont împiedică crearea grupului de iniţiativă pentru organizarea referenumului, deoarece cunosc faptul că Chirtoacă va pierde funcţia sa de primar general al capitalei. Domnul Chirtoacă este la curent cu dorinţele locuitorilor capitalei — orăşenii doresc demisia lui, deoarece acest domn, fiind la conducere timp de 6 ani a făcut doar promisiuni fără nici o acţiune. Lui îi este frică de acest referendum ca de foc şi de aceea el depune toate eforturile pentru a exercita presiune asupra dvs. Noi vă îndemnăm să luaţi o decizie corespunzătoare legii, fără presiunea Partidului Liberal. Chirtoacă şi Ghimpu! Aşii voştri nu vor trece!” — a declarat Vlad Bătrîncea, reprezentantul grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului “Anti-Chirtoacă”.

De asemenea, a luat cuvîntul şi Victor Pleacov, juristul Gărzii Tinere: “Stimate Dorin Chirtoacă! Judecata nu este filiala dvs. şi nu încercaţi să hotărîţi în locul ei. Potrivit legii, acest referendum trebuie să se desfăşoare şi el va fi desfăşurat, deoarece oamenii au obosit. Oamenii cer demisia dvs.!” — a declarat Victor Poleacov.

Astăzi, Judecătoria Comercială de Circumscripţie trebuia să pronunţe decizia cu privire la crearea grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea

referendumului “Anti-Chirtoacă”. Şi deja pentru a doua oară şedinţa se amînă, de această dată pînă pe 30 mai, pe motiv că instanţa de judecată “nu a reuşit” să înştiinţeze 43 de reprezntanţi ai grupului.

Reamintim că pe 8 aprilie şedinţa a fost amînată deoarece juristul lui Dorin Chirtoacă nu a avut timp să facă cunoştinţă cu toate actele. Chiar este interesant, care va fi următorul motiv pentru amînarea şedinţei?

Sursa: gardatinara.md

Igor Dodon: Cum Chirtoacă fuge de tămîia referendumului

Astăzi a fost în mod repetat amânată examinarea cererii de înregistrare a grupului de iniţiativă privind revocarea Primarului General al mun. Chişinău Dorin Chirtoacă. Deşi actele au fost depuse tocmai la începutul lunii martie.

Data trecută, judecătoarea a spus că Dorin Chirtoacă nu a avut timp să studieze dosarul. Sărmanul! Pesemne că era ocupat cu organizarea încă a vreunui banchet cu beţii şi dansuri în cabinetul primarului general.

De această dată, Chirtoacă probabil a păşit într-o groapă din faţa Primăriei şi i-au zburat foile dosarului din mîini.

Oricum, faptul că acest caz se tărăgănează în mod intenţionat este cît se poate de evident.

Am declarat acum cîteva săptămîni, că există semnale că asupra organelor de decizie din sistemul judecătoresc se fac presiuni din partea conducerii Primăriei Chişinău, cu scopul de a zădărnici organizarea colectării de semnături pentru iniţierea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă.

Iată că acele presupuneri se confirmă — iarăşi se amînă în mod inexplicabil organizarea referendumului. Dar noi vom continua să insistăm şi vom avea succes de cauză. Vreau să-i amintesc Groparului General de Chişinău că funia i se strînge în jurul parului şi demiterea lui este inevitabilă. În cele din urmă, Chişinăul va scăpa de mizerie şi iresponsabilitate.

Sursa: dodon.md

Chişinăuienii împotriva “Termocom”-ului Socialiştii au adunat peste 5 mii de persoane la Marşul Unităţii şi Demnităţii Sociale