Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţie a Comitetului Executiv al Partidului Socialiştilor din RM cu privire la situaţia politică curentă din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 3 iunie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Pe 30 mai 2013, în Parlamentul Republicii Moldova, cu numărul a 58 de deputaţi a fost votat un nou guvern de orientare de dreapta.

Acest lucru s-a întîmplat contrar voinţei majorităţii cetăţenilor din Republica Moldova, care şi-au dorit şi îşi doresc în continuare un guvern format din oameni profesionişti, responsabili, asupra cărora nu planează suspiciuni de implicare în acte de corupţie, un guvern care ar pune în aplicare un program orientat să soluţioneze multiplele probleme cu care se confruntă societatea moldovenească.

Anume aceste obiective în vederea depăşirii crizei politice au fost formulate şi de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

CE al PSRM constată spre mare regret faptul că aşa numitele “principii şi valori” ale politicienilor de dreapta nu au nimic în comun cu interesele cetăţenilor Republicii Moldova. Deşi a fost promisă de către partidele noii coaliţii transaprenţă în procesul de negocieri, componenţa noului Guvern şi de această dată a fost negociată pe sub masă, departe de ochii mass-media în particular şi a societăţii în ansamblu. În componenţa noului Guvern s-au regăsit practic aceiaşi miniştri, rezultatele activităţii cărora au fost dezastruoase pentru Republica Moldova în aproape 4 ani de existenţă a AIE. În aceeaşi listă a miniştrilor sunt şi cei bănuiţi de acte de corupţie. În aceste condiţii, PSRM consideră că cei care s-au numit reciproc contrabandişti, mafioţi, oligarhi, corupţi s-au reunit şi de această dată nu pentru a soluţiona problemele oamenilor, ci pentru a continua ceea ce au început încă în 2009 şi anume împărţirea sferelor de influenţă în vederea apărării intereselor înguste proprii sau de partid.

CE al PSRM atenţionează că programul de guvernare prezentat în Parlament, la fel, a fost unul scris peste noapte şi reprezintă mai mult o declaraţie de intenţii, decît un document ce ar constitui o cale de parcurs pentru perioada imediat următoare. Dovada faptului o constituie şi iresponsabilitatea celor ce au prezentat programul de guvernare, acesta fiind făcut public doar cu o zi înainte de a fi propus plenului Parlamentului, fără o evaluare a situaţiei pe moment pe fiecare sector în parte şi fără un diagnostic al problemelor stringente cu care se confruntă cetăţenii, fără discuţii cu societatea civilă. Discuţiile cu privire la programul de guvernare în comisiile parlamentare de specialitate, la insistenţa deputaţilor din noua majoritate parlamentară, au durat nu mai mult de 20 minute în cel mai bun caz, ceea ce reprezintă un act fără precedent care sfidează în mod categoric transparenţa şi procesul de luare a deciziilor. În acelaşi timp, CE al PSRM constată că reformele antisociale şi antipopulare rămîn, spre mare regret, a fi o prioritate pentru noua majoritate parlamentară. PSRM consideră că în urma acţiunilor propuse de către noua-veche guvernare inechitatea socială şi sărăcia se vor aprofunda, iar economia Republicii Moldova va degrada în continuare.

CE al PSRM consideră că un rol important în reconfigurarea noii coaliţii de dreapta îi revine şi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, care a refuzat orice dialog pentru crearea unei coaliţii de centru-stînga, cu un guvern format din oameni profesionişti şi un program orientat social. Setea de revanşă a comuniştilor, lipsa de strategie politică în interesele cetăţenilor şi nu în scopuri de partid, insistenţa privind ajungerea cu orice preţ la organizarea alegerilor anticipate, de asemenea şi nu în ultimul rînd au favorizat crearea noii majorităţi de dreapta. Tactica partidului comuniştilor începînd cu relansarea congresului civic care s-a dovedit a fi un bluf ordinar, cererile disperate de instituire a stării excepţionale, promisiunile continue de organizare a revoluţiei de catifea alături de flirtarea pe rînd cu partidele din fosta Alianţă, refuzul categoric cel puţin de a discuta despre o eventuală coaliţie de centru-stînga a adus ţara în situaţia existentă. PCRM s-a obişnuit în ultimii cîţiva ani să găsească în permanenţă pe cine să dea vina pentru situaţiile create în ţară, fără a accepta măcar cîtuşi de puţin că în calitate de vinovaţi de multe ori ar putea fi chiar ei. Comportamentul PCRM şi în cazul cînd a deţinut 60 de mandate în 2009, încrederea că vor obţine peste 80 la următoarele scrutine, incapacitatea de a forma coaliţii în interesul oamenilor ulterior sunt doar cîteva întrebări care ar trebui să-i deranjeze pe cei din PCRM.

În pofida numeroaselor presiuni din exterior, inclusiv prin ameninţări de distrugere a PSRM, prin presiuni asupra unor membri în teritoriu, dar şi în corpul deputaţilor — Partidul Socialiştilor a rămas consecvent şi a acţionat responsabil în conformitate cu deciziile Consiliului Republican de a nu vota Guvernul propus şi de a nu susţine programul de guvernare antisocial. CE al PSRM declară că orice tentativă de presiune şi şantaj nu vor avea sorţi de izbîndă, iar oportuniştii din interior care acţionează la comandă vor suferi eşec.

PSRM rămîne în continuare fidel obiectivelor formulate şi lansate în cadrul mitingului din 1 mai 2013, dar şi ulterior atît la scară naţională, cît şi la nivel local. PSRM rămîne în opoziţie şi va lupta pentru drepturile şi interesele cetăţenilor Republicii Moldova.

Sursa: socialistii.md

Garda Tînără: Veteranii sunt mereu în atenţia noastră, nu doar pe 9 mai de Ziua Victoriei, dar şi în fiecare zi Declaraţia Consiliului Republican al PSRM cu privire la excluderea din organele de conducere ale PSRM a unor persoane