Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii propun modificarea legislatiei fiscale în vederea diminuării sau excluderii unor amenzi

|versiune pentru tipar||
PSRM / 11 iunie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Grupul parlamentar al socialiştilor a înaintat în Parlament un proiect de lege, elaborat cu scopul de a exclude neclarităţile şi interpretările din legislaţia fiscală actuală, care au fost promovate de fostele guvernări AIE-1 şi AIE-2 prin politicele fiscale adoptate pe parcursul perioadei anilor 2010–2012 şi insistent aplicate de către organele Serviciului fiscal prin stabilirea sancţiunilor fiscale care în unele cazuri depăşesc cifrele de afaceri ale agenţilor economici.

Astfel, se propune abrogarea p.4 din art. 254 Cod Fiscal care prevede sancţionarea cu o amendă de 25000 lei a contribuabililor în cazul comiterii repetate şi cu 50 000 lei în cazul comiterii a treia oară a următoarelor încălcări:

Socialiştii consideră că aplicarea în continuare de către organele Serviciului fiscal a p.4, articolul 254 din Codul fiscal poate duce la falimentarea întreprinderilor pe motiv că legislaţia fiscală actuală nu stabileşte un termen fix privind modul şi termenele de efectuare a controalelor repetate (inclusiv cele operative) şi lipsa unei perioade în care se consideră repetată încălcarea. În aceste condiţii aplicarea necontrolată a amenzilor de către Serviciul fiscal, care în unele cazuri depăşesc sume de 250 mii lei, provoacă disfuncţionalităţi pe o perioadă îndelungată în activitatea agenţilor economici şi creşte nemulţumirea acestora.

Din motivele expuse mai sus, se propune, de asemenea, excluderea din articolul 262 din Codul fiscal prevederile care se referă la sancţionarea repetată în mărime de 100 mii lei şi pînă la 250 mii lei a agenţilor economici care comercializează, transportă sau depozitează mărfuri fără timbre de acciz.

Amintim că anterior deputaţii socialişti au reuşit să promoveze modificarile necesare în Codul Fiscal pentru simplificarea procedurii de eliberare a facturilor fiscale, modificări ce ţin de comerţul în bază de patentă şi alte legi în intesul populaţiei şi agenţilor economici.

Sursa: socialistii.md

Poleacov: “Acţiunile Primăriei nu se apreciază altfel decît atac raider!” Igor Dodon i-a felicitat pe cetăţenii Federaţiei Ruse cu prilejul Zilei Rusiei