Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Soluţia socialiştilor de alternativă pentru a depăşi criza examenelor de absolvire BAC

|versiune pentru tipar||
PSRM / 28 iunie 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Socialiştii propun o soluţie de alternativă pentru a depăşi criza examenelor de absolvire — să fie puse accentele pe examenele de admitere în universităţi.

Ar fi oportun să se revină la practica examenelor de admitere, care să reprezinte filtrul principal în selectarea tinerilor care doresc să facă studii în continuare.

După 12 ani în şcoală, toţii copiii trebuie să ia diplomă de liceeni, fără ca să fie trecuţi printr-o procedură de teroare psihologică instituţionalizată. Importanţa BAC-ului trebuie să fie parţial diminuată, în favoarea creşterii importanţei examenelor de admitere în instituţiile de învămînt superior.

În aşa fel, tinerii care cu adevărat doresc studii universitare vor fi mai motivaţi să se concentreze pe însuşirea materialului didactic.

Studii medii trebuie să aibă toţi copiii, studii superioare — cei mai buni.

Sursa: socialistii.md

Miting de nemulţumire faţă de rezultatele BAC-lui

Partidul Socialiştilor şi Garda Tînără au organizat o acţiune de protest în faţa Palatului Republicii, cerînd demisia actualului ministru al educaţiei, Maia Sandu.

Activiştii sunt nemulţumiţi de politica promovată de Ministerul Educaţiei în sistemul de învăţămînt. Aceste acţiuni nu pot fi numite altcumva decît teroare asupra copiilor. Potrivit lui Nichita Ţurcan, reprezentantul Comitetului Executiv GD, niciodată încă copii nu au fost supuşi unui asemenea atac psihologic în timpul examenelor. Nu era de ajuns că liceenii erau sub supraveghere video ca cînd ameninţaţi cu arma, li se mai interzicea să iasă la toaletă, iar dacă li se permitea — atunci doar sub o strictă supraveghere a însoţitorilor. În raionul Glodeni situaţia în general a ajuns la un absurd — copii erau impuşi să lase cabinele deschise, pentru a urmări toate acţiunile lor!

Un alt fapt care provoacă indignare este că bugetul cheltuit pentru achiziţionarea şi instalarea camerelor de luat vederi a depăşit suma iniţial planificată de peste 2 ori.

“Suntem nemulţumiţi de faptul că în acest an pentru camerele de luat vederi s-a cheltuit 7,3 mil. lei în locul celor 3 promise. Doamna Sandu! Ministerul Educaţiei trebuie să fie condus de un ministru tehnocrat, dar nu de un economist de specialitate, cum sunteţi Dvs.!”, — a declarat activistul Nichita Ţurcan.

Victor Poleacov, jurist în Garda Tînără a marcat acţiunile ministrului educaţiei drept necompetente şi amorale: “Sunt oare copiii din ţara noastră atît de analfabeţi, încît 42% din elevi au picat la examene? Mai degrabă problema se ascunde în programul de învăţămînt şi reformele promovate de ministrul educaţiei”.

Anton Leadschii, Secretarul Executiv al Comitetului Executiv GD a menţionat că aceste reforme au dus la aceea că corupţia continuă să prospere şi nimeni nu se luptă cu această problemă, deoarece îi aranjează pe toţi — şi directorii, şi profesorii. Datorită acestor reforme sistemul de învăţămînt a devenit şi mai neputincios.

Activiştii Gărzii Tinere nu îi apără pe elevii corigenţi, care nu au dat examenele de bacalaureat, ci sunt contra teroarei asupra elevilor, desfăşurate de Ministerul Educaţiei. Ei insistă asupra demisiei dnei Maia Sandu şi desfăşurării unei sesiuni repetate pentru elevii, care nu au reuşit să treacă “graţie” politicii ei reformatoare.

Protestatarii au scandat lozince precum: “Nu teroarei asupra copiilor!”, “Sandu — demisie!”

Sursa: gardatinara.md

Raportul BNM a demonstrat o dată în plus ineficienţa Guvernului Zinaida Greceanîi s-a pronunţat în favoarea consolidării eforturilor, orientate spre promovarea ideilor de integrare euro-asiatică în Moldova